Andere weg naar Puertito de Güímar

Geschreven op 18-10-2020
Guy Devos


De gemeenteraad van Güímar heeft beslist om een nieuwe weg van 1,2 km aan te leggen om de jachthaven met het op- en afrittencomplex van de autosnelweg TF-1 te verbinden.

De huidige toegangsweg wacht op onteigeningen om te worden gerehabiliteerd en er komt vooral geen schot in de zaak. El Puertito de Güímar pleit al geruime tijd voor de verbetering van de TF-61, die de mobiliteit vanuit het centrum naar de snelweg moet verbeteren, en voor een voetgangerstunnel die onder de TF-1 doorloopt.

Terwijl er wordt gewacht op het herstel van het asfalt en de bestrating van de huidige weg, overweegt het gemeentelijk bestuursorgaan de mogelijkheid om een nieuwe weg aan te leggen om de ingang van de wijk, die meer dan 5.000 inwoners telt, te ontlasten. In de zomerperiode huizen er daar meer dan 10.000 mensen.

De eilandregering en het gemeentebestuur bestuderen de aanleg van een weg die zou beginnen aan de kust, nabij de jachthaven, die parallel zou lopen aan de oude weg tot aan de huidige kruising met de snelweg.

Om deze nieuwe weg te financieren moeten de Canarische regering, de eilandsraad en de gemeenteraad overeenkomen wie, en voor hoeveel, het financiële plaatje zal gedragen worden.

Burgemeester van Güímar, Airam Puerta, geeft toe dat hij al over deze nieuwe weg heeft gesproken met José Luis Delgado, regionaal directeur van de wegeninfrastructuur. Er wordt alvast uitgekeken naar de nieuwe weg, die de mobiliteit moet vergroten en vooral moet zorgen voor een tweede toegang tot El Puertito. gdv