Lage incidentie van het virus op de Canarische Eilanden is niet gerelateerd aan het klimaat

Geschreven op 10-11-2020


De Canarische Eilanden blijven de Spaanse autonome gemeenschap met de laagste cumulatieve incidentie van Covid-19 in de afgelopen 14 dagen met 76,9 gevallen per 100.000 inwoners, en in de laatste zeven dagen met 43,3 gevallen.

Terwijl de verspreiding van het virus omhooggeschoten is in de rest van het nationale grondgebied en in de Europese landen, is op de archipel de besmettingscurve aanzienlijk gedaald. Is het klimaat op de eilanden een sleutelfactor in deze wapenstilstand? Niet echt.

Men mag niet vergeten dat de tweede golf van deze wereldwijde pandemie medio augustus uitbrak toen de temperaturen erg hoog waren. De versnelde verspreiding van het virus heeft er zelfs toe geleid dat de Canarische Eilanden de beperkingen hebben aangescherpt.

Het panorama bracht de experts in verwarring omdat werd aangenomen dat SARS-CoV-2, net als andere coronavirussen, niet het vermogen zou hebben om hitte te weerstaan ​​en daarom in de zomer geen grote schade zou aanrichten. Maar nogmaals, dit bleek niet zo te zijn.

De zomer heeft aangetoond dat de hitte niet helpt om de verspreiding van de ziekte in te dammen. De enige seizoensfactor die van invloed kan zijn, is dat mensen, wanneer het koud is, meer in gesloten ruimten vertoeven wat de overdracht van de infectie bevordert.

Evenzo hebben calima’s ook geen invloed op de evolutie van de pandemie. Er is geen logische relatie waardoor we zouden aannemen dat een calima een positieve of negatieve invloed kan hebben op het probleem. Wat we wel weten, is dat de goede cijfers verband houden met het goede gedrag van de burgers in het algemeen, het uitstekende werk van de trackers en het goed functioneren van het gezondheidssysteem.

Een vaccin is het enige instrument dat de verspreiding van de ziekteverwekker kan stoppen. Tot die tijd is het raadzaam alert te zijn en verkeerde beslissingen kunnen alle vooruitgang overboord gooien, aldus de viroloog, García Rojas.

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).