De gemeente Arafo is trots op zijn kastanjes

Geschreven op 11-11-2020


Arafo is een van de kleinste gemeenten van Tenerife, ingeklemd tussen Güímar en Candelaria. De vorm is driehoekig, met een minimale kustlijn maar een groot gebied met bergen en bossen. Hier groeien kastanjebomen die een van de rijkste en zoetste kastanjesoorten opleveren, de 'castaña arafera' genaamd.  

Deze variëteit is niet alleen te vinden in Arafo, maar ook aan de andere kant van de bergkam (La Matanza, La Victoria, La Orotava). De kastanje is daar terecht gekomen dankzij een veelgebruikte reisroute. Toch hebben de kastanjes aan de andere kant van de bergen niet helemaal dezelfde smaak omdat het klimaat er anders is.

De meeste kastanjes worden geteeld in het gebied rond de berg Media Montaña, bij een boerderij van 5.300 vierkante meter vlakbij Chivisaya, op een hoogte van 1.200 meter. Hier staan een paar eeuwenoude bomen die wel meer dan 100 kilo kastanjes kunnen opleveren. De afgelopen drie jaar was de oogst wat minder vanwege de droogte. Maar zelfs dan kan een gemiddelde boom 90 kilo kastanjes opleveren. Binnen de arafera-variëteit heb je de manso-kastanje, de vroegste en niet zo groot, maar wel de duurste. Dan is er de sala-kastanje en vervolgens de picón, de kleinste, maar de zoetste.

Het kastanjefeest dat in de herfst altijd in Arafo wordt gevierd, is dit jaar door de pandemie niet doorgegaan. Kastanjes eten is op de Canarische Eilanden echter sowieso een traditie, vooral in de winter als het wat kouder is.

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).