Immigranten krijgen in opvanghotels geen vorstelijke behandeling en ook geen 10 euro zakgeld per dag

Geschreven op 11-11-2020


Op dit moment verblijven er nog 3800 immigranten in verschillende onderkomens op Tenerife. Maite Pociello, directeur van het provinciale Rode Kruis, wil graag enkele hardnekkige mythes ontkrachten die al een tijdje de ronde doen. 

"Immigranten die in hotels worden opgevangen, worden niet vorstelijk behandeld, er is geen buffet, ze eten bijna altijd kip en kalkoen. Ook mogen ze het zwembad niet gebruiken en van 10 euro zakgeld per dag is al helemaal geen sprake", zegt Maite Pociello.

Dergelijke verhalen komen voort uit enkele uitlatingen van de burgemeester van Santiago del Teide, Emilio Navarro, bij de radiozender Onda Tenerife, die ook zijn besproken in de Canarische krant Diario de Avisos. Op de sociale media wordt de mythe in stand gehouden en gesproken over 'onherstelbare schade voor het toerisme door migranten die nu in hotelcomplexen verblijven als gevolg van nul toerisme door de pandemie”.

Rode-Kruisdirecteur Pociello schaamt zich ervoor dat politieke autoriteiten in het openbaar kunnen zeggen dat dit een aanzuigende werking heeft; de mensen die momenteel op de Canarische Eilanden aankomen, zijn in feite op de vlucht voor honger en oorlog, niet anders dan de bevolking van de Canarische Eilanden zelf in de eerste helft van de vorige eeuw deed door naar Venezuela te emigreren.

Ze vindt het zonde dat de afgelopen jaren opvangvoorzieningen zijn verwaarloosd. Die zijn nu in een te erbarmelijke staat om mensen te huisvesten. Het opknappen van veel van die plekken, zoals Las Canteras of het opvangcentrum van Tegueste, zou minstens een jaar gaan duren. Daarom was het nodig om mensen in hotels op te vangen, die door de toeristische crisis toch gesloten zijn, vooral in het zuiden, waar in Los Cristianos bijna elke dag immigranten aankomen. "We kunnen deze mensen niet op straat laten rondzwerven of aan weer en wind blootstellen in tentenkampen als dat in Arguineguín."

Pociello zegt dat ze tot vorige week 1500 migranten hebben opgevangen, waarvan slechts drie vrouwen. In september waren dit nog 90 vrouwen en 40 kinderen. Daarbij zijn niet de twijfelgevallen gerekend, bij wie door middel van botmeting moet worden bepaald of ze minder- of meerderjarig zijn.

Doorverwijzing naar het vasteland, waar de bootvluchtelingen uiteindelijk heen willen, gaat langzaam, maar er zit wel beweging in, aldus Maite Pociello. Het Rode Kruis houdt zich in de dagen na aankomst in de opvangfaciliteiten van het ministerie van Binnenlandse Zaken bezig met het uitdelen van eten, kleren en een ziekenfondskaart.

Ze ontkracht ook het verhaal dat de covidpatiënten onder de immigranten de plaatselijke bevolking zouden kunnen besmetten, want direct bij aankomst worden PCR-tests gedaan en wie positief blijkt, gaat in quarantaine. Ze benadrukt dat geen enkele medewerker van het Rode Kruis tot nu toe besmet is geraakt, terwijl ze dagelijks in contact staan met de bootvluchtelingen.

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).