Garachico kan de risico’s op hoge golven al drie dagen van tevoren voorspellen

Geschreven op 11/11/2020


De firma Cartográfica de Canarias SA (Grafcan), het ministerie van ecologische transitie en het ‘Instituto de Hidráulica Ambiental’ van de universiteit van Cantabrië werken sinds eind 2018 aan een nieuw waarschuwingssysteem voor kustoverstromingen dat al drie dagen van tevoren betrouwbare golfrisico's kan voorspellen.

Dit systeem, dat voortdurend wordt bijgewerkt, begon met het moeizame werk om een ​​historische inventaris te verkrijgen van de belangrijkste overstromingen die Garachico de afgelopen 50 jaar heeft geleden. Deze informatie werd vergeleken met de database van de dagelijkse toestand van de zee van de laatste halve eeuw die de Universiteit van Cantabrië bijhoudt en die belangrijke gegevens biedt zoals de hoogte, richting of periodiciteit van de golven in deze zone.

Gustavo Herrera van Grafcan benadrukt dat dit proefproject kan rekenen op de belangrijke deelname van het ‘Instituto de Hidráulica Ambiental’ van de Universiteit van Cantabria, dat de vierde belangrijkste speler ter wereld is en in Europa de belangrijkste als het gaat om wetenschappelijk onderzoek in maritieme en oceanische engineering.

Nu hebben we een systeem dat 72 uur van tevoren kan waarschuwen in welke zones er overstromingsgevaar bestaat, benadrukt Herrera, die aangeeft dat de volgende fase van het project de integratie van kunstmatige intelligentie zal zijn. De modellen zullen daardoor worden verfijnd en de voorspelling zal elke dag betrouwbaarder zijn. Bovendien is het een zeer repliceerbaar systeem dat op andere plaatsen kan worden ingezet, aldus Herrera.

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).