Bewakingssysteem tegen muggen op Tenerife

Geschreven op 13-11-2020


Vanwege hun geografische ligging zijn de Canarische Eilanden vatbaar voor de mogelijke binnenkomst en vestiging van invasieve exotische muggen, zoals de soorten Aedes aegypti en Aedes albopictus, die verantwoordelijk zijn voor de overdracht van ziekten zoals knokkelkoorts, gele koorts, Zika en anderen.

Sinds 2011 voert het Universitair Instituut voor Tropische Ziekten en Volksgezondheid van de Canarische Eilanden toezicht uit op een mogelijke invasie van deze muggen via het ‘Sistema de Vigilancia Entomológica’, in samenwerking met de Algemene Directie Volksgezondheid van de Canarische Eilanden. Volgens de laatste berichten heeft de regionale regering de subsidie ​​voor het lopende jaar 2020 niet betaald en zijn het de Universiteit van La Laguna en het Instituut zelf die worden geconfronteerd met de kosten die het met zich meebrengt.

Dit systeem voor vroege detectie van de aanwezigheid van muggen is zowel gebaseerd op meldingen van burgers of gezondheidswerkers, als op de implementatie van apparaten op de belangrijkste punten van binnenkomst op de archipel (havens en luchthavens) om volwassen muggen, eieren of larven te detecteren.

Dankzij deze controle werd in december 2017 de specifieke aanwezigheid van de ‘Gelekoortsmug’ gedetecteerd in een urbanisatie op Fuerteventura. Het medisch entomologie-laboratorium van het instituut onderzocht de muggen en stelde vast dat de exemplaren geen gevaarlijk virus bevatten.

Door de snelle actie van het medische laboratorium werd een muggenplaag meerdere keren voorkomen. Een vroege waarschuwing zorgde voor de succesvolle uitroeiing van de muggen afgelopen juni 2019 op Fuerteventura.

Zo heeft het coronavirus de uitbreiding op het vasteland van de ‘Aziatische tijgermug’, verdoezeld. Er was een uitbraak van nijlkoorts met 76 slachtoffers in Andalusië en Extremadura en zelfs zeven doden in Sevilla en Cádiz.

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).