Water en brood, slapen op beton

Geschreven op 14-11-2020


Elke maaltijd bestaat uit een broodje en je krijgt twee dekens: een om op de grond te leggen als “matras” en een om onder te liggen. Dat is het. Er is niet voor iedereen plek in de 14 tenten op de kade. Van de bijna 2000 mensen die begin deze week in het noodkamp van de haven van Arguineguín overnachtten, had slechts een kwart een dak boven het hoofd in een van de tenten die het Rode Kruis hier heeft opgezet. Zo'n 1.420 mensen moesten in de open lucht op de harde grond slapen. Wie een plekje in een tent kreeg, kwam in een groep van 40 personen, de maximale capaciteit.

De kade is momenteel overbezet. Iedereen heeft momenteel nog maar twee vierkante meter leefruimte in een tent ter beschikking binnen de afmeting van het kampement, dat 4.554,86 vierkante meter groot is. Tegen de hitte en het vocht worden karton en truien ingezet. "Het is een echte ramp ”, klaagt Onalia Bueno, de burgemeester van Mogán. Op haar verzoek van afgelopen maandag om een terrein van Defensie op het schiereilandje bij de hoofdstad Las Palmas voor betere opvang te mogen gebruiken, krijgt ze geen antwoord.

Burgemeester Bueno verzekert dat de situatie extreme vormen heeft aangenomen. “De migranten die met Covid-19 zijn besmet, zitten inmiddels tussen degenen die negatief zijn getest. Pure waanzin”. De ongezonde omstandigheden vallen ook diverse internationale organisaties op, die zijn begonnen met het aankklagen van de situatie. NGO Human Right Watch deed dit gisteren via een rapport.

De adjunct-directeur van de organisatie voor Europa en Centraal-Azië, Judith Sunderland, deed op 7 november onderzoek in Arguineguín. Op dat moment zaten er meer dan 800 mensen in het kamp. Ze vond het zo erg wat ze aantrof, dat Human Right Watch nu meer respect eist voor de rechten van deze groep mensen. Bovendien dringt de organisatie bij Spanje aan, dat er onmiddellijk iets moet gebeuren tegen de huidige situatie waarbij mensen op elkaar zitten gepakt.

"Wat ik een paar dagen geleden zag, was een rij overvolle tenten waar mensen dagen en dagen worden vastgehouden, slapend op de grond, 30 of 40 mensen die een draagbaar toilet delen", zegt Sunderland in het rapport. De omstandigheden in het kamp blijken na onderzoek "totaal ontoereikend", zelfs als de volledige capaciteit niet bezet is.

De organisatie hekelt ook dat er mensen worden vastgehouden in het kamp langer dan de 72 uur die de Spaanse wet toestaat. "Een opvang- en identificatiekamp op een kade improviseren is nooit een goed idee en nu vormt de chaos daar een reële bedreiging voor de persoonlijke rechten, gezondheid en veiligheid", aldus de adjunct-directeur.

Gezien het gebrek aan faciliteiten op de eilanden, was een van de oplossingen om migranten te huisvesten in hotels en accommodatiecomplexen die door de coronacrisis leeg staan, maar niet iedereen vindt dat een goede oplossing. De vereniging van ondernemers van toeristische accommodatie (AEAT) is bang dat als er steeds meer van dit soort opvanglocaties komen, Spanje niets doet om het vluchtelingenprobleem op te lossen. "Madrid is aan zet", stelt Tom Smulders, de voorzitter van de vereniging.

Zoals elke week zijn er deze dagen weer diverse boten met migranten uit het water gevist. Maar niet alle boten halen de kust. Zo heeft de Marokkaanse regering gisteren een vliegtuig gecharterd om honderd Senegalezen te deporteren die volgens Marokkaanse diplomatieke bronnen schipbreuk hadden geleden tijdens hun reis naar de Canarische Eilanden. De Senegalezen reisden in verschillende boten en leden schipbreuk voor de kust van de stad Dakhla in de Westelijke Sahara, toen hun schip al driekwart van de reis had afgelegd.

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).