Spanningen op de Canarische Eilanden nu de strijd in de Sahara weer oplaait

Geschreven op 17-11-2020


Aan de vooravond van het bezoek aan Marokko van de minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska, dat bedoeld is om de migratiecrisis op de Canarische Eilanden te bespreken en aan te pakken, is het conflict tussen Marokko en de Westelijke Sahara opnieuw geïntensiveerd.

Een situatie waarvoor de Canarische Eilanden niet alleen bang zijn voor de logische gevolgen die elk type oorlogsconflict met zich meebrengt, zoals menselijke verliezen, maar ook dat er nog meer vluchtelingen per boot op de eilanden zullen arriveren.

Vorige week werd het staakt-het-vuren dat zowel Marokko als de Westelijke Sahara 29 jaar geleden hadden afgesproken, verbroken. Het ‘Frente Polisario’ van de Westelijke Sahara verklaarde dat het naburige land de overeenkomst had geschonden, wat aanleiding gaf tot nieuwe tactische acties van beide legers. Maar het liep helemaal uit de hand op vrijdag toen er een vuurgevecht was bij de grenspost van Guerguerat.

Verschillende autoriteiten van de Canarische Eilanden spraken over de herstart van het gewapende conflict, zo ook de president van de archipel, Ángel Víctor Torres, die erop wees dat dit "het allerslechtste moment is voor de opflakkering van het conflict in dat gebied.

Het is een slecht moment, een oorlog in de Sahara zou alles nog moeilijker maken, aldus Torres. We zullen aandacht hebben voor al het nieuws dat zich aandient. We hopen dat er geen massale vlucht naar de Canarische Eilanden volgt.

De secretaris-generaal van de Canarische Coalitie, José Miguel Barragán, uitte zijn bezorgdheid over de toenemende instabiliteit in dat gebied en eiste de tussenkomst van de VN om het staakt-het-vuren te garanderen.

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).