Op zoek naar microplastics op de zeebodem van de Canarische Eilanden

Geschreven op 18-11-2020


Vanaf juli vindt onderzoek plaats naar de aanwezigheid van microplastics rond de Canarische Eilanden. Na een pauze in augustus ging het wetenschappelijke team verder met het project.  De leiding van het onderzoek was in handen van de chemicus Dr. Javier Hernández Borges van de Universiteit van La Laguna. Het spoor van microplastics werd op verschillende locaties rond de Canarische Eilanden gevolgd. Vier daarvan waren bij Gran Canaria en drie bij Tenerife: bij het strand van Las Teresitas, dat van Antequera in het uiterste noordoosten van het eiland en bij het zuidoostelijke Playa Grande in de gemeente Arico.

Bij beide eilanden zijn verschillende monsters genomen voor het bestuderen van de aanwezigheid van plastic om zo de mate van verontreiniging van deze stof op de zeebodem vast te stellen. Vooral Las Teresitas was interessant voor de onderzoekers, omdat men het sediment zowel binnen als buiten de barrière konden bestuderen en de verschillen in verontreiniging. Bij de keuze van geschikte locaties voor het nemen van monsters werd met verschillende factoren rekening gehouden, zoals bathymetrie (studie van het terreinreliëf) en de aanwezigheid van zandbodems. De monsters komen van diepten tussen de 5 en 10 meter onder het wateroppervlak.

In de komende maanden zullen ook monsters worden verzameld bij de eilanden La Gomera, El Hierro, Lanzarote, Fuerteventura en La Graciosa. De monsters zullen worden overgebracht naar de laboratoria van de Universiteit van La Laguna. 

De voorlopige analyses zijn niet bemoedigend, aangezien de eerste resultaten inderdaad de aanwezigheid van variabele hoeveelheden microvezels en kleine plastic fragmenten aantonen, hoewel het nodig is om toekomstige resultaten te blijven onderzoeken om nauwkeurigere conclusies te kunnen trekken.

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).