Bijna honderd immigranten met bestemming Huelva blijven steken in Santa Cruz

Geschreven op 21-11-2020De humanitaire crisis die zich voordoet op de Canarische Eilanden beleefde een nieuw dieptepunt door de komst van meer dan 11.000 bootvluchtelingen tijdens de afgelopen vijftig dagen. Deze week leverde dit een schrijnend beeld op in de haven van Santa Cruz. Zo'n negentig Noord-Afrikanen wachtten in de open lucht op wat er zou gebeuren, zonder uitzicht op een maaltijd of een slaapplaats.

Rond vier uur 's middags vertrok een groep van ongeveer 80 Noord-Afrikanen met een schip van Fred Olsen naar Tenerife. Daar kwamen ze een uur later aan. De politie-autoriteiten van Gran Canaria hadden het buureiland al gewaarschuwd over het ongebruikelijk grote aantal mensen en dat er enige vorm van organisatie nodig was. In de haven van Santa Cruz de Tenerife werd duidelijk waarom: deze mensen wilden kaartjes kopen voor een ander schip dat om één uur 's nachts naar Huelva vertrok. Behalve een paar enkelingen beschikte echter niemand over een paspoort. Dit is voor passagiers die niet uit de EU komen een vereiste om het Spaanse vasteland binnen te mogen.

De weigering had meteen twee gevolgen. Een man of twintig koos ervoor om met het volgende schip terug te keren naar Gran Canaria. De overige 60 mensen bleven in de Fred Olsen-terminal van Santa Cruz. Deze groep werd nog eens uitgebreid met 30 mensen die met het volgende schip uit Gran Canaria aankwamen. Zo werden zo'n 90 immigranten, die niets liever willen dan doorreizen naar het Spaanse vasteland, vleugellam gemaakt. De burgemeester van de hoofdstad wond zich erover op en hoopt dat de Canarische deelregering of een delegatie van de nationale regering opvang regelt of alsnog toestemming geeft om de ferry naar Huelva te nemen, anders gaat deze groep van 90 man over straat zwerven. Op het laatste moment gingen leden van het Rode Kruis naar de haven om een oplossing te zoeken, maar zoveel accommodatie hebben ze niet. De Noord-Afrikanen kregen de keus om de nacht in de haven in de open lucht door te brengen of met een bus naar een opvanghotel in het zuiden te worden gebracht.

Meer dan de helft van deze mensen maakten deel uit van een groep die gedwongen werd om meer dan de wettelijk toegestane 72 uur op de overvolle kade van Arguineguín (Gran Canaria) door te brengen. Van hen werden er 227 vrijgelaten, maar meer dan 100 blijken zich aan verdere opvang en toezicht te onttrekken. Ook ontdekte men in Santa Cruz dat sommigen het hotel waar ze in Gran Canaria waren ondergebracht, hadden verlaten.

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).