Het coronavirus: de tsunami die de economie verwoestte

Geschreven op 01-01-2021Covid-19 heeft de ergste wereldwijde economische crisis veroorzaakt sinds de Grote Depressie, meer dan honderd jaar geleden. De groeiende werkloosheid, de sluiting van de winkels en bedrijven, het gebrek aan financiering voor zelfstandigen, de ineenstorting van de verschillende productiesectoren, en vooral van het toerisme en diensten, de economische motor van de Canarische economie, heeft geleid tot sombere vooruitzichten. Experts voorspellen echter dat, in het beste scenario, de economie niet vóór 2023 zal terugkeren naar het pre-pandemische niveau.

De gegevens, die de Covid-crisis op sociaal-economisch gebied achterlaat, zijn werkelijk verwoestend. De schatting is dat aan het einde van dit ongelukkige jaar 2020 de wereldeconomie met 5 procent is gekrompen in plaats van met 2,5 procent te groeien, zoals verwacht werd voor de gezondheidscrisis. Bijgevolg dreigt meer dan een kwart van de banen te verdwijnen.

Geen enkel land blijft gespaard van de gevolgen van de coronacrisis, maar sommige gebieden worden harder getroffen dan andere, zoals de Canarische Eilanden die bijna volledig zijn toegewijd aan het toerisme en de bijbehorende activiteiten. De eilanden halen dan ook de slechtste cijfers van heel Spanje in termen van waardevermindering van de economie.

Bovendien zal de opkomst van de zogenaamde 'tweede golf' van het coronavirus de Spaanse economie veroordelen tot een nieuwe daling van vijf procent van het BBP in het vierde kwartaal, waardoor het jaar zal afgesloten worden met een daling van bijna 12 procent, volgens de studie van de ‘Fundación de Cajas de Ahorros (Funcas)’.

De Canarische Eilanden verpulveren alle records op nationaal niveau met een daling van niet minder dan 18 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP).

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).