De regering maakt een inventaris van het industriële erfgoed van Tenerife

Geschreven op 02-01-2021Meer dan duizend activa, roerend en onroerend goed, vormen het industriële erfgoed van Tenerife. De regering van de Canarische Eilanden heeft zojuist een document gepubliceerd van ongeveer 200 pagina’s met de inventarisatie van deze activa, gevonden in de 31 gemeenten van het eiland.

Er zijn bijna zeven jaar onderzoek en complex veldwerk nodig geweest om dit document te voltooien. De persoon die hiervoor verantwoordelijk is, is de arts en expert in de kunstgeschiedenis van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, Amara Florido.

Naast de hulp van degenen die verantwoordelijk zijn voor het erfgoed van de respectievelijke kerkenraden van Tenerife, heeft Florido veel mensen moeten  interviewen die deze kostbare overblijfselen van het meest recente verleden van de Canarische Eilanden hebben geërfd of gebruikt.

Het doel was om erfgoedactiva aan het licht te brengen die in veel gevallen onopgemerkt zijn gebleven of in slechte staat verkeren, legt Florido uit. Industrieel erfgoed is een “relatief nieuw” concept in het kader van cultureel erfgoed.

Het bestaat uit het geheel van roerende en onroerende goederen en sociale systemen die verband houden met de werkcultuur.  Ze komen voort uit de fabricatie, transformatie, transport, distributie en beheeractiviteiten in het economische systeem dat is ontstaan ​​na de industriële revolutie.

Op Tenerife zijn precies 1.018 elementen geïdentificeerd van dit type, van de overblijfselen van de oude bananenverpakkingen tot de tabaksmagazijnen of de belangrijke infrastructuur voor het pompen en distribueren van water over de hele eilandgeografie.

Maar er zijn net zo goed kleine stukken en gereedschappen van oude timmerwinkels, smeden, wijnpersen, schoenwinkels of drukpersen. Ze zijn even waardevol. Al deze elementen illustreren een deel van onze meer recente geschiedenis. Ze leren ons veel over het werk en hoe onze grootouders ondanks de moeilijkheden vooruit kwamen, verduidelijkt de expert.

Een van de meest interessante voorbeelden is de ‘Elevador de Aguas de Gordejuela’, ook wel bekend als Casa Hamilton, is een industriële ruïne nabij Los Realejos. Het werd in 1903 gebouwd door het bedrijf Hamilton om water van de Gordejuela-bronnen naar bananenplantages in de Orotava-vallei te pompen, maar in een zeer slechte staat verkeert.

Florido is echter van mening dat de Canarische Eilanden op dit gebied aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt. Zo werden deze inventarissen reeds gemaakt op de eilanden Gran Canaria, Fuerteventura en La Gomera.

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).