Toerisme sluit 2020 af met de slechtste cijfers van de afgelopen decennia

Geschreven op 02-01-2021De Covid-19-pandemie heeft een grote crisis veroorzaakt in de toeristische sector, die 2020 in Spanje zal afsluiten met de slechtste cijfers van de laatste decennia.

Het jaar 2019 was het zevende achtereenvolgende jaar van groei voor het Spaanse toerisme, met meer dan 83,7 miljoen toeristen en een totale besteding van 92.278 miljoen euro, ondanks het feit dat de sector werd getroffen door het faillissement van touroperator Thomas Cook.

Het coronavirus heeft de opgang echter verbroken. In april is het toerisme met 100% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar door de totale sluiting van de grenzen om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Uit de laatste gegevens van het ‘Instituto Nacional de Estadística (INE)’ blijkt dat Spanje in de eerste tien maanden van het jaar 17,9 miljoen internationale toeristen ontving en er was een daling van de uitgaven met 77,3%.

In de daaropvolgende maanden hebben de landen van de Europese Unie de mobiliteitsbeperkingen opnieuw aangescherpt en Spanje introduceerde op 23 november de verplichting om een ​​negatieve PCR-test voor te leggen om toegang te krijgen tot het land. Daarom zijn reisbureaus van mening dat er dit jaar maximum 20 miljoen internationale reizigers Spanje zullen bezoeken.

In zijn laatste schattingen is Exceltur van mening dat het niveau van het toeristische BBP en de inkomsten uit het buitenlands toerisme in 2020 gelijk zal zijn aan het niveau van 25 jaar geleden.

De luchtvaart classificeert deze crisis als "de ergste in de luchtvaartgeschiedenis" na de Tweede Wereldoorlog. De ‘Asociación Internacional de Transporte Aéreo’ beschouwt 2020 als een "rampzalig" jaar. Het luchtverkeer was dit jaar 66% lager dan in 2019 en men verwacht dat het erg lang kan duren eer dit volledig hersteld zal zijn.

Luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld zijn gedwongen om overheidssteun aan te vragen om te overleven omdat ze miljarden dollars verliezen. In mei sloten Iberia en Vueling leningen af ​​voor respectievelijk 750 en 260 miljoen euro, terwijl de holding IAG, waartoe ze behoren, in september een kapitaalverhoging van 2.570 miljoen euro goedkeurde.

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).