Het hotel dat ons de weg naar de quarantaine toonde

Geschreven op 05-01-2021In een landelijke talkshow op de radio waarin het belangrijkste nieuws van het jaar werd besproken, vroeg de gastheer van het programma zijn gasten wanneer ze zich bewust waren van de ernst van het coronavirus. De meeste toehoorders waren het erover eens: "De dag dat ze het hotel op Tenerife afsloten."

Het viersterrenhotel H-10 Costa Adeje Palace in La Caleta stond in de schijnwerpers van de internationale media sinds het in de vroege ochtend van 24 februari volledig werd afgesloten nadat een Italiaanse arts besmet leek met Covid-19.

De archipel was nog maar net hersteld van de grootste zandstorm die de eilanden in de afgelopen halve eeuw hadden geleden en die 48 uur eerder de sluiting van het luchthavennetwerk voor meerdere uren had veroorzaakt.

Het eerste positieve geval met Covid-19 op Tenerife en het tweede in Spanje was een feit en activeerde alle alarmen op een moment dat de infecties zich ongecontroleerd verspreidden in Wuhan maar ook al in Italië. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft nog bijna 20 dagen gewacht om de epidemie te verheffen tot pandemie.

De internationale media-aandacht was enorm en dag na dag hielden ze de wacht bij de ingang van het hotel en werd elke beweging van de gezondheidswerkers nauwlettend in de gaten gehouden.

Naarmate de dagen verstreken, sijpelde het eerste ietwat positieve nieuws door dat er slechts zeven gasten in het hotel waren besmet, zes Italianen en een Brit. Beetje bij beetje mochten de gasten van het hotel naar hun thuisland terugkeren al was dit niet zo eenvoudig. Overleg met ambassades en consulaten veroorzaakte tal van moeilijkheden en leidde tot vertragingen bij het verlaten van het hotel. Elke regering wilde op een andere manier hun landgenoten repatriëren.

De maatregel om het hotel in quarantaine te plaatsen opende een politiek debat tussen de aanhangers van het besluit en degenen die van mening waren dat andere, minder ingrijpende alternatieven mogelijk waren. In een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Emergencias, wezen professionals van de Canarische Gezondheidsdienst erop dat de quarantaine gerechtvaardigd was ter bescherming van de volksgezondheid, aangezien er weinig informatie bekend was over het virus.

De quarantaine van het hotel diende als een nationaal testlaboratorium om de verspreiding van SARS-CoV-2 te stoppen en was de start voor de quarantaine van gans Spanje, dat slechts drie weken later de staat van alarm afkondigde en de bevolking gedurende drie maanden opgesloten hield vanwege de snelle verspreiding van het virus.

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).