Slechts 2.035 migranten zijn overgebracht naar het vasteland

Geschreven op 07-01-2021


De afwezigheid van een beleid van interterritoriale solidariteit om de migranten, die het afgelopen jaar op de Canarische kusten aankwamen, over alle autonome gemeenschappen te verdelen, wordt nog eens duidelijk aangetoond.

Op 11 december waren er slechts 2.035 migranten naar het vasteland van Spanje overgeplaatst in het kader van het programma voor humanitaire hulp. Dat is minder dan 10% van de 23.023 aangekomen migranten.

Dat de Spaanse regering iets meer dan 2.000 mensen heeft overgeplaatst, betekent niet dat niemand anders het continent heeft kunnen bereiken. Al degenen met een geldig paspoort, meer dan 10.000, zochten naar familieleden die zich al in Europa hadden gevestigd. Maar halverwege vorige maand begon het alarm af te gaan op het Spaanse vasteland vanwege de aankomst van zoveel migranten in de havens en de luchthavens.

Plots verschenen de oproerpolitie en busjes van de Nationale Politie op de luchthaven van Gran Canaria om te voorkomen dat meer migranten naar het vasteland zouden afreizen. Er verschenen foto’s op sociale media van de luchthaven van Gran Canaria waarop 14 politiebusjes te zien zijn.

Volgens de wet heeft de Nationale Politie de mogelijkheid om personen voor een periode van maximaal zes uur vast te houden voor identificatie. Migranten, die met hun schaarse middelen een vliegticket hebben kunnen kopen, komen aan op het vliegveld en daar vragen de agenten om hen te vergezellen voor identificatie. Als ze het politiebureau mogen verlaten, hebben ze meestal hun vlucht al gemist.

De Canarische Eilanden voelen zich zwaar in de staat gelaten door de Spaanse regering en de andere autonome gemeenschappen die slechts bereid waren ‘enkele’ vluchtelingen over te nemen.

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).