Het afscheid van de peseta

Geschreven op 11-01-2021 


Een deel van de peseta’s zal achterblijven in laden of potten waarvan niemand het bestaan nog kent. En de rest zal worden vernietigd wanneer de Banco de España op 30 juni 2021 de laatste peseta's omruilt, waarmee een cyclus van 134 jaar wordt afgesloten.

Hoewel ze al bijna 20 jaar uit onze zakken zijn verdwenen, zijn er nog steeds veel in omloop en dringt de tijd om ze binnen te brengen op de bank. Over zes maanden verloopt immers de deadline voor het inwisselen van de laatste peseta's voor euro's.

De waarde van de peseta's, die nog niet zijn omgewisseld, bedraagt nog steeds 1.596 miljoen euro, volgens de berekeningen die in oktober zijn gemaakt door de Banco de España. Dus degenen die nog peseta’s in hun bezit hebben, kunnen deze nog inruilen op het hoofdkantoor in Madrid of in één van de 15 vestigingen door het hele land: Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas de Gran Canaria, Barcelona, ​​Sevilla, Valencia, Alicante, Oviedo, A Coruña, Badajoz, Malaga, Murcia, Bilbao, Zaragoza, Valladolid en Palma.

De pandemie maakt het noodzakelijk om telefonisch (91.338.50.00) of online (www.bde.es) een afspraak te maken voordat u met uw identiteitsbewijs, paspoort of verblijfskaart vertrekt. Munten en bankbiljetten hoeven niet te worden gesorteerd of geteld omdat dit gebeurt door speciale machines.

Er moet rekening mee worden gehouden dat alleen die, welke in omloop waren toen de euro werd ingevoerd op 1 januari 2002, worden geaccepteerd. De munten met de beeltenis van Franco, die in 1997 uit de circulatie werden genomen, worden niet ingewisseld.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).