Minder aardbevingen op en rond de Canarische Eilanden in 2020

Geschreven op 12-01-2021De meer dan 400 aardbevingen die tijdens 2020 op La Palma werden gedetecteerd, zijn niet genoeg om een ​​nieuwe record te vestigen. Het afgelopen jaar registreerden de Canarische Eilanden 2.321 aardbevingen in de verschillende delen van de archipel, terwijl dat er in 2019 2.461 waren. Het aantal is wel hoger dan in 2018 toen er 1.527 aardbevingen werden genoteerd.

Het zuiden van La Palma, met zijn nieuwe seismiciteit, werd een nieuwe hotspot op de archipel en voegt zich bij de andere drie hotspots: de zone tussen Gran Canaria en Tenerife, het eiland Tenerife zelf en El Hierro.

Het is een vrij normaal seizoen geweest, zegt Itahiza Domínguez, onderzoeker aan het ‘Instituto Geográfico Nacional (IGN)’ op de Canarische Eilanden, die verantwoordelijk is voor het maken van het jaarlijks overzicht. Deze gegevens zijn verkregen via een netwerk dat bestaat uit 55 seismische stations, verspreid over de eilanden. Tenerife heeft 24 stations, La Palma 11, El Hierro 9, Gran Canaria en Fuerteventura elk 3, Lanzarote 4 en La Gomera 1.

De eerste van deze hotspots is degene die de meeste vragen oproept bij de wetenschappers, die het niet met elkaar eens zijn of de oorsprong van deze aardbevingen die plaatsvinden tussen Tenerife en Gran Canaria tektonisch of vulkanisch is. Om deze reden gaat het IGN een onderzoeksproject aanvragen om het mysterie van seismische activiteit tussen de twee eilanden op te lossen. In dit gebied vinden jaarlijks tussen de 600 en 700 aardbevingen plaats en het is een van de plaatsen waar de belangrijkste aardbevingen worden geregistreerd, zegt Domínguez.

La Palma was de uitzondering dit jaar, aangezien er voordien geen vergelijkbare activiteit is waargenomen, herinnert de onderzoeker zich. Met vier seismische zwermen van de zomer tot eind 2020 heeft het IGN 400 aardbevingen op La Palma vastgesteld, hoewel het er volgens Domínguez meer kunnen zijn. Sommige seismologische stations hebben problemen om het signaal adequaat op te vangen vanwege de configuratie van hun bodem. De stenen zijn losser, dus er zijn veel tekenen die verloren zijn gegaan, merkt de onderzoeker op.

De reden voor deze reactivering van seismiciteit is nog steeds niet helemaal duidelijk, hoewel de onderzoekers de mogelijkheid overwegen dat er magma op een grote diepte, ongeveer 30 kilometer, aanwezig is. Het is niet zorgelijk, het kan jaren duren voordat het aan de oppervlakte komt, benadrukt Domínguez, die niettemin concludeert dat het noodzakelijk is om vulkanisch toezicht in het gebied te handhaven.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).