SOS van de Teide-restaurants

Geschreven op 13-02-2021Een café, een bar of een restaurant openhouden in deze tijden is een uitdaging. Een continue hindernisbaan die grenst aan het onmogelijke als dat bedrijf zich in het hart van het Teide Nationaal Park bevindt.

Een gebied ver van alle bevolkingscentra van Tenerife, onderworpen aan een extreem klimaat, zonder elektriciteit of drinkwaternetwerk en vooral gestraft door de afwezigheid van toeristen, die altijd de economische motor zijn geweest van de enkele zaken op het eiland die op meer dan 2000 meter hoogte zijn gelegen.

De beperkingen als gevolg van Covid-19 , waardoor deze bergrestaurants midden december gesloten bleven, de toeristische stopzetting en de laatste sluitingen van de toegangen tot de top vanwege de sneeuwval hebben de restaurants Bamby en Papillón in een extreme situatie gebracht. Restaurant-cafetaria El Portillo is reeds van in maart gesloten. De enige twee restaurants die nog open zijn, hebben dagelijks te lijden onder de afwezigheid van de toeristen. Alleen al de water- en brandstofkosten doen de rekeningen hoog oplopen.

Cafetaría El Portillo en de twee bovengenoemde restaurants stellen rechtstreeks bijna 60 mensen te werk, van wie er nu ongeveer 40 in ERTE zitten (tijdelijke werkloosheid) die verlengd is tot mei. Het is een hulpmiddel maar door de huidige beperkte inkomsten en grote uitgaven telt elke euro.

Rosi is de eigenaar van de restaurants El Portillo, gesloten sinds 14 maart 2020, en Bamby, dat met grote moeite open blijft. Het gaat erg slecht, legt ze uit. Wat het meest treft, is de afwezigheid van toeristen. De lokale mensen komen naar de Teide om van de sneeuw te genieten, maar ze hebben niet de gewoonte hier te stoppen om te eten. Doordeweeks zie je bijna niemand behalve enkele motorrijders.

Ik weet niet hoe lang we het nog volhouden, de situatie is heel, heel ingewikkeld. Ondanks alles gooit Rosi de handdoeknog niet in de ring. We gaan elke dag vanaf negen uur 's ochtends open. Maar er zijn hier maar heel weinig mensen en de moed zakt je in de schoenen. We zijn al blij als we 50 euro verdienen maar het is 50 euro die we hebben. We moeten salarissen, sociale zekerheid en voorraden blijven betalen.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).