Een Canarische luchtvaartmaatschappij zonder vleugels

Geschreven op 15-02-2021De nieuwe luchtvaartmaatschappij Canarian Airways werd woensdag officieel voorgesteld. Tot de aandeelhouders van het bedrijf behoren 14 hotelmanagers en de Cabildo zelf, die 700.000 euro bijdraagt ​​om 25% van het aandelenkapitaal te bezitten.

Tijdens het evenement werd aangekondigd dat Canarian Airways de luchthaven Tenerife Zuid zal verbinden met vier nationale bestemmingen: Madrid, Barcelona, ​​Bilbao en Vigo en drie Europese bestemmingen: München, Glasgow en Cardiff.

Zoals aangekondigd door de directeur van de luchtvaartmaatschappij, Óscar Trujillo, en haar president, Jorge Marichal - bezielers van het project - zal het bedrijf in de tweede helft van juni vliegen met een Airbus A319 en starten met de verkoop van tickets en reserveringen in maart.

Het bedrijf beschikt echter niet over het ‘Air operator’s certificate’ (vliegvergunning) om met dit type toestel te vliegen. Het beschikt ook niet over slots - een slot is een internationale term voor de tijdsperiode waarbinnen een vliegtuig mag opstijgen of landen op een luchthaven. En het is niet geautoriseerd om tickets te verkopen en reserveringen te maken. Uit de officiële documentatie blijkt dat hun hoofdkantoor zich op de luchthaven Reina Sofía bevindt, waar ze geen pand of ruimte hebben.

One Airways, een firma in de luchtvaartsector opgericht in 2009 door Trujillo, zal de vluchten uitvoeren aangezien het de internationale certificeringen heeft om operaties uit te voeren en commerciële vluchten te organiseren. One Airways heeft echter geen vliegvergunning voor de Airbus A319, het vliegtuig waarmee ze vanaf juni willen vliegen. Dit wordt bevestigd door het ‘Agencia Estatal de Seguridad Aérea (AESA)’, een instantie die is verbonden aan het ministerie van Transport en Mobiliteit en dat verantwoordelijk is voor de luchtvaartveiligheid in Spanje.

Het verkrijgen van een ‘Air operator’s certificate’ (AOC) is een ingewikkeld proces dat minstens zes tot negen maanden kan duren, maar ook jaren kan duren en men moet voldoen aan een reeks vereisten die de luchtvaartmaatschappij moet accrediteren. EASA geeft aan dat het bedrijf onder meer over voldoende grondinfrastructuur moet beschikken om zijn operaties op de gevraagde luchthavens te ondersteunen en dat de exploitant over voldoende financiële middelen beschikt om deze te financieren.

Daarom moet One Airways, de moedermaatschappij van Canarian Airways, dit proces ook ondergaan om het AOC te verkrijgen waarmee het met een Airbus A319 mag vliegen van de Canarische Eilanden naar Europese bestemmingen, aangezien het op dit moment alleen toestemming heeft om te vliegen met vliegtuigen van de Cessna 500/501-familie, lichte vliegtuigen die niets te maken hebben met het vliegtuig waarmee ze vanaf juni willen vliegen.

Óscar Trujillo en Jorge Marichal hebben dus nog heel wat werk voor de boeg om de nodige vergunningen en documenten in orde te krijgen voor de opstart van de nieuwe luchtvaartmaatschappij.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).