De gigantische visser van de Canarische Eilanden : de guincho

Geschreven op 17-02-2021


Het ‘Parque Rural de Teno’ ligt in het uiterste noordwesten van Tenerife en omvat een deel van de gemeenten Buenavista del Norte, Los Silos, El Tanque en Santiago del Teide. Het is een bijna wilde omgeving met een zeer rijke avifauna waardoor de Europese Unie dit gebied tot speciale beschermingszone voor vogels heeft uitgeroepen.

Miry Villalba, hoofd van de milieuagenten van het Parque Rural de Teno, beschrijft het gebied als "een heiligdom van leven".

Vooral op de kliffen van Los Gigantes zoekt de visarend zijn toevlucht, beter bekend als de guincho, een vogel die de kunst beheerst om te vissen, maar delicaat is in zijn dagelijks leven.

De guincho is net als andere dieren niet vrijgesteld van bedreigingen op de archipel. In de afgelopen jaren is de populatie van deze vogels afgenomen door bedreigingen van de mens. Villalba benadrukt dat van de 18 koppels die er verbleven, er nu nog maar zeven over zijn. Deze daling is te wijten aan ‘menselijke storingen’. De toestroom van mensen, die het milieu niet respecteren, veroorzaakt onrust bij deze delicate soort, aldus Villalba.

Van februari tot augustus bevindt de guincho zich in het verkering- en broedseizoen, een tijd om zijn leefgebied te respecteren en zijn rust niet te verstoren. Bezoekers wordt gevraagd niet voor anker te gaan in de baaien van de klif en geen harde geluiden of muziek te maken. En zij die gaan wandelen worden verzocht dit enkel op de officiële wandelpaden te doen.

De acties die worden uitgevoerd zijn "bewustmakingscampagnes" enerzijds bij de bedrijven die in de omgeving actief zijn en anderzijds bij de mensen die hier elke dag komen. Villalba benadrukt dat er de rest van het jaar constant toezicht wordt gehouden en campagnes worden gevoerd. De instandhouding van de ‘guinchos’ hangt af van onze manier van handelen, aldus Villalba.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).