Drijvend platform dat kleine eilanden van water en elektriciteit kan voorzien

Geschreven op 17-02-2021


Het ‘Plataforma Oceánica de Canarias (Plocán)’ neemt deel aan een Europees consortium dat een multifunctioneel drijvend systeem ontwikkelt dat elektriciteit en drinkwater kan leveren aan kleine eilanden met ongeveer duizend inwoners met alleen duurzame energie.

Het project heet «Musica» en het wordt geleid door de Universiteit van Cork en heeft de medewerking van partners uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Frankrijk, Malta en Spanje, zegt Plocán in een verklaring.

Met een budget van negen miljoen euro is het hoofddoel van dit project het versnellen van de bedrijfs- en commercialiseringsplannen van een multifunctioneel drijvend platform dat wind-, zonne- en golfgeneratoren kan huisvesten maar ook nog andere voorzieningen zoals in dit geval een ontziltingsinstallatie.

Hiervoor zal een prototype van het multifunctionele platform worden gebouwd en geïnstalleerd voor de kust van Oinousses, een eiland met ongeveer 800 inwoners gelegen in de Egeïsche Zee (Griekenland).

Het Musica-project concentreert zijn activiteiten op kleine eilanden, met maximaal 2.000 inwoners, die problemen hebben om grootschalige installaties voor hernieuwbare energie of ontzilting op het land te installeren vanwege barrières zoals ruimtegebrek, publieke acceptatie, visuele impact of druk van het toerisme. En waar de kosten van water en energie erg hoog zijn en er bovendien geen garanties zijn voor permanente levering.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).