De calima, een gevaar voor hartfalen

Geschreven op 18-02-2021


Tegenwoordig verandert de calima de eilanden weer in een beeld van Mars of een beeld dat een dystopische toekomst oproept. De lucht in de Sahara kleurt de lucht van onze steden geel en laat ons nauwelijks meer dan een paar meter verder kijken.

Tegenwoordig bevat elke inademing die we doen kleine deeltjes woestijnstof die, zonder het te beseffen, ernstige schade aan onze gezondheid toebrengen en soms een verwoestend effect hebben.

Deze waarschuwing komt van een groep wetenschappers van verschillende onderzoekscentra in Spanje, waaronder drie van de Canarische Eilanden, het ‘Hospital Universitario de Canarias (HUC), la Universidad de La Laguna (ULL) e, el Instituto de Productos Naturales y Agrobiología (IPNA-CSIC)’, in een recent artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Journal of Clinical Medicine’.

In de studie concluderen ze dat voor elke 10 microgram stof in suspensie dat zich vormt in de atmosfeer, het risico op een fataal hartfalen met 2% toeneemt. De onderzoekers besloten uit te zoeken of het ook kon worden geëxtrapoleerd naar andere delen van de wereld waar herhaaldelijk calima’s voorkomen zoals op de Canarische Eilanden.

Zo werden er onderzoeken uitgevoerd in Azië, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Europa, waar regelmatig stof uit de Sahara binnenkomt, zegt onderzoeker Sergio Rodríguez. De onderzoekers concludeerden dat het risico op cardiovasculaire mortaliteit toenam tijdens de eerste en tweede dag van de blootstelling aan woestijnstof, zegt Alberto Domínguez, ‘cardiólogo del Hospital Universitario de Canarias (HUC).

Calima’s komen veel voor in gebieden in de buurt van Afrika. Noord-Afrikaanse landen zijn zelfs verantwoordelijk voor tussen de 50 en 70% van de wereldwijde nevelemissies. De Canarische Eilanden hebben er vaak last van vanwege de nabijheid en vanwege de invloed van de passaatwinden.

Bij zulke calima’s neemt de concentratie van stofdeeltjes gestaag toe als gevolg van het binnendringen van Sahara-lucht in de archipel. Soms, zoals in februari 2020, blaast de lucht echter zo snel dat er veel meer stof uit Afrika komt, wat aanleiding gaf tot wat bekend stond als een 'supercalima', de meest intense in de afgelopen 30 jaar. De waas kleurde de Canarische Eilanden in oranje-geel, vergelijkbaar met de ontwikkeling van een oude foto. De stofconcentraties in de Sahara bereikten recordcijfers tot 3.000 microgram per kubieke meter, herinnert Rodríguez zich. En dit alles met de daaruit voortvloeiende schade aan de gezondheid van degenen die het hebben ingeademd.

Vooral oudere mensen of mensen met ademhalings- en longproblemen wordt sterk aangeraden gedurende deze dagen binnen te blijven en geen inspanningen te doen.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).