Gedenktekens van overledenen in beschermde natuurgebieden

Geschreven op 20-02-2021Gedenktekens met kunstbloemen, kaarsen, plaatjes met namen en data of foto's, losse fotolijsten of vastgeschroefd aan rotsen, geschilderde stenen en religieuze symbolen om geliefden te herinneren, komen veelvuldig voor in beschermde natuurgebieden, zoals het ‘Monumento Natural Montaña de Guaza, hekelt de ‘Fundación Telesforo Bravo Juan Coello’ via zijn Facebook-account.

Jaime Coello, de directeur, legt uit dat niet alleen deze herinneringen, die vooral aan buitenlanders worden toegeschreven, de natuurlijke omgeving schaden, maar ook de gravures met de namen van bezoekers, geschilderde klifrotsen en overblijfselen van Santeria-rituelen.

De gedenktekens komen meer en meer voor en zij die ze plaatsen, vinden het waarschijnlijk een eerbetoon aan de overledene. Maar het begint uit de hand te lopen. Er zijn mensen die geloven dat alle openbare ruimtes, vooral beschermde omdat ze meer geïsoleerd zijn, plaatsen zijn waar ze alles kunnen doen, zegt Coello. Deze gewoonte tast de natuur aan en als we allemaal hetzelfde gaan doen, zouden beschermde natuurgebieden enorme begraafplaatsen worden, voegt hij eraan toe.

In het ‘Monumento Natural Montaña de Guaza’ zijn er talloze punten waar foto's, planten, fotolijsten, gedichten en kaarsen worden gevonden ter herinnering aan geliefden. Maar het is erg onaangenaam om herinneringen aan overleden personen te vinden als men de natuur intrekt om te wandelen en te genieten van al deze natuurlijke schoonheid. Het is echt frustrerend, aldus Coello.

Hij maakt zich vooral zorgen over de achteruitgang in de zones van de ‘Montaña de Guaza, Rasca, Montaña Amarilla, Montaña Pelada en de Montaña Roja. De achteruitgang is vooral ernstig in de beschermde natuurgebieden van het Zuiden, zegt hij, en betreurt het gebrek aan middelen van de lokale overheden om op te treden.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).