The New York Times eert de ‘Silbo Gomero’ (fluittaal)

Geschreven op 21-02-2021Onder de titel: ‘De poëzie van mijn eiland: de bewakers van de gefloten taal op de Canarische Eilanden’ heeft The New York Times een uitgebreid artikel opgedragen aan de ‘Silbo Gomero’.

Raphael Minder is de auteur van dit artikel waarin hij schrijft: Op een ruig eiland op de Canarische archipel in Spanje is de fluittaal ‘Silbo Gomero’ nog steeds bestaande dankzij de verplichte lessen voor de kinderen op school. De 71-jarige Antonio Márquez Navarro is de hoofdpersoon in dit artikel waarin de fluittaal wordt geprezen, erkend door Unesco als ‘Patrimonio Cultural Inmaterial de la Humanidad’.

Márquez zegt dat "hij een trotse bewaker is van de gefloten taal van La Gomera", waarvan hij zegt dat het "de poëzie van mijn eiland" is. En, voegt hij eraan toe, net als poëzie hoeft de fluittaal niet nuttig te zijn om bijzonder en mooi te zijn.

Het gefluit van de oude kolonisten van La Gomera, vóór de verovering van de Canarische Eilanden, wordt al genoemd in de 15e-eeuwse verslagen van de ontdekkingsreizigers die de weg baanden voor de Spaanse verovering van het eiland.

De ‘Silbo’ vervangt geschreven letters door gefloten geluiden die variëren in toonhoogte en lengte. Helaas zijn er minder ‘silbidos’ dan letters in het Spaanse alfabet, dus een geluid kan meerdere betekenissen hebben en tot misverstanden leiden.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).