De loonkloof op de Canarische eilanden is groot: vrouwen verdienen bijna 3.300 euro minder dan mannen

Geschreven op 21-02-2021Het gemiddelde salaris van vrouwen op de Canarische Eilanden bedraagt 19.051,01 euro vergeleken met de 22.333,63 euro die mannen jaarlijks ontvangen, wat een salarisverschil vertegenwoordigt van 3.282,62 euro, zoals gerapporteerd door de secretaris van ‘Acción Sindical, Mujeres y Juventud de CCOO en Canarias’, Esther Martín.

Het gemiddelde salaris van Canarische vrouwen zou met 14,7% moeten stijgen om het gemiddelde salaris van mannen op de eilanden te evenaren. Om het nationale gemiddelde te evenaren is een stijging van ​​21,4% nodig, voornamelijk vanwege het feit dat de lonen op de Canarische archipel tot de laagste van het land behoren.

De loonsverhoging van het afgelopen decennium heeft geleid tot een stijging van 14,4% voor mannen, terwijl de loonstijging voor vrouwen slechts 11,2% bedroeg.

Volgens Esther Martín worden de Canarische vrouwen op de arbeidsmarkt geconfronteerd met tal van ongelijkheden. Evenzo worden de deeltijdse contracten gedekt door 78% vrouwen.

Martín wijst er ook op dat vrouwen ook met directe discriminatie worden geconfronteerd, zoals het Hooggerechtshof oordeelde in de rechtszaken die de CCOO tegen verschillende hotels op het eiland Tenerife heeft aangespannen, waarbij het Hooggerechtshof de loondiscriminatie bevestigt waaraan vrouwen werden onderworpen.

Er zijn nog andere ongelijkheden die aan de grondslag liggen van de loonkloof, zoals problemen die verband houden met het combineren van privé-, gezins- en beroepsleven en het ontbreken van een gezamenlijke verantwoordelijkheid bij de zorg voor onze minderjarigen en afhankelijke gezinsleden.

De vakbondssecretaris merkt op dat de baanonzekerheid van vrouwen ook een invloed heeft op het latere pensioen, waar het gemiddelde 926,09 euro bedraagt op de Canarische Eilanden, 1064,74 euro voor de mannen en 785,60 euro voor vrouwen, een kloof van 26%.

Daarom kunnen we helaas bevestigen dat armoede een vrouwengezicht heeft en dat we arme arbeiders zijn en dat zullen we in de toekomst blijven, tenzij er correcties worden toegepast, zowel in de publieke sfeer als in de particuliere economische activiteit, bevestigt Martín.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).