Steeds minder traditionele brem op de Teide

Geschreven op 23-02-2021Door de droogte die het eiland Tenerife al jaren treft en door de aanwezigheid van herbivoren, wordt de aanwezigheid van de brem in het Teide Nationaal Park steeds schaarser en is de populatie van deze soort dramatisch afgenomen.

De Teide-brem (Spartocytisus supranubius) is de meest karakteristieke plant van het Teide Nationaal Park. Het is een sterk vertakte bremachtige struik met een grauwgroene kleur. De struik kan een groeihoogte van 4 meter bereiken. De witte of roze bloemen vormen dichte clusters en hebben een sterke geur. De brem staat gecatalogiseerd op de rode lijst van de ‘Unión Internacional de la Conservación de la Naturaleza’.

De brem heeft meer dan 30 jaar het karakteristieke landschap van het park gevormd, zegt José Luis Martín Esquivel, bioloog van het Teide Nationaal Park, die erop wijst dat de aanwezigheid van deze soort op dit moment steeds schaarser wordt.

De afnemende populatie is duizelingwekkend de afgelopen jaren, vooral aan de zuidwestkant van het park. Dit is te wijten aan het feit dat de struik uitdroogt door de hoge temperaturen in de warmere delen van het park en afsterft maar ook door de aanwezigheid van herbivoren, zegt Esquivel.

De aanwezigheid van de moeflon of het konijn bezorgt de huidige brem ernstige problemen vooral omdat ze zich voeden met jonge exemplaren.

Ondertussen zijn er herstelprogramma’s opgestart waarbij er struiken in serres worden geplant en vervolgens verplaatst naar door branden getroffen gebieden en zones waar de brem zo goed als verdwenen is.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).