De Teide, de ideale plek om ruimte-instrumenten te testen

Geschreven op 23-02-2021De landing van NASA's Perseverance-rover op Mars afgelopen donderdag 18 februari maakte de wereld enthousiast. Gelanceerd op 30 juli 2020 is de primaire missie van NASA’s Perseverance om te zoeken naar sporen van vorig leven die konden gedijen in de omgeving die de planeet miljarden jaren geleden registreerde.

Hiervoor heeft dit voertuig de taak om door de Jezero-krater te rijden, de plaats waar zich miljarden jaren geleden een meer bevond, om te zoeken naar oude microbiële stoffen, rotsen en regolieten (stof en kiezelstenen) te verzamelen en op te slaan en de weg vrij te maken voor menselijke verkenning.

De Perseverance is uitgerust met de allernieuwste technologie en een van de zeven wetenschappelijke instrumenten aan boord is het MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer) meteorologische apparaat, ontworpen, vervaardigd en gefinancierd door Spanje in een project geleid door het Centro de Astrobiología (CAB), del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) en het Instituto Nacional de Técnicas Aeroespaciales (INTA).

MEDA is het meteorologische station van de rover en zal dagelijkse gegevens vastleggen zoals straling, weersomstandigheden en de patronen van de wind op Mars. MEDA zal samen met de meteorologische stations Curiosity en InSight (beide van NASA en ook van Spaanse oorsprong) het eerste netwerk vormen om het klimaat op Mars te bestuderen.

Het Nationaal Park Cañadas del Teide was opnieuw de plaats die door Spaanse wetenschappers werd uitgekozen om alle MEDA-instrumenten te testen, vooral de regio rond Fortaleza, Llano de Ucanca en de krater zelf.

Miguel Ramos Sainz, hoogleraar toegepaste natuurkunde aan de universiteit van Alcalá de Henares, vertelde dat de Teide ons in staat stelt om terrestrische metingen te vergelijken met soortgelijke Mars-modellen en om de technologie te testen die nu op Mars gebruikt wordt.

Voor Ramos Sainz zijn deze tests op Tenerife erg waardevol voor het goed functioneren van het hele team. Dit instrument geeft ons veel informatie. De sensoren zijn geïnstalleerd op een mobiel platform, dat wil zeggen de robot die beweegt, roteert, geen vaste oriëntatie heeft ten opzichte van de zon en niet eens altijd horizontaal zal zijn. Dit soort bewegingen waren degene die we op de Teide hebben getest, parallel met de gegevens die zijn geregistreerd in de meteorologische grondapparatuur van Izaña. We hebben dus beide metingen kunnen vergelijken. Op deze manier zullen we, wanneer de metingen van Mars arriveren, veel parameters kennen en kunnen we zien of ze correct zijn.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).