De prijs van gofio stijgt op de Canarische Eilanden

Geschreven op 24-02-2021


Gofio, een van de producten die in veel huizen op de Canarische Eilanden nooit zal ontbreken, kan de komende maanden duurder worden. De reden is de prijsstijging van de twee belangrijkste granen waarmee het wordt gemaakt, tarwe en gierst, die al maanden op de internationale markten worden verhandeld.

De lage productie en de daling van de reserves van de Verenigde Staten, een van de belangrijkste producenten, samen met de hamsterende activiteiten die China uitvoert om de veehouderij weer op gang te brengen, hebben de prijs van deze essentiële granen doen omhoogschieten. Deze stijging verhoogt de kosten van veel producten, waaronder gofio, dat voor het grootste deel op de archipel wordt gemaakt met geïmporteerde granen.

Na een aantal jaren van daling toont de prijsindex van de ‘Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura’ een stijging van 26% van de granen eind 2020, waarmee het zijn maximum van de afgelopen zes jaar bereikte. Alleen al in januari 2021 is de prijs opnieuw gestegen met 7,1%.

Volgens de organisatie zal de vraag naar granen wereldwijd 2.744 miljoen ton bedragen, maar zijn de voorraden gedaald tot het laagste van de afgelopen vijf jaar, namelijk 866 miljoen ton. Een onbalans waardoor de prijzen omhoogschieten.

Iets dat de producenten van gofio op de Canarische Eilanden opmerken en veel bedrijven erkennen nu al dat ze geen andere keus hebben dan de prijzen van hun producten te verhogen.

We schatten een verhoging van vijf cent per kilo, zegt Eloy Novoa, producent in de gemeente Buenavista del Norte op Tenerife, die verschillende soorten gofio levert aan supermarkten en winkels op de hele archipel. We hebben geen andere keus dan de prijs opnieuw te verhogen aangezien we ook andere uitgaven hebben zien stijgen zoals elektriciteit en sociale zekerheid, aldus Novoa.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).