Om de drie dagen sterft er één migrant op weg naar de Canarische Eilanden

Geschreven op 29-03-2021De ‘Alto Comisionado de Naciones Unidas para los Refugiados’ (UNHCR) heeft het aantal immigranten, dat tot dusverre dit jaar is omgekomen bij hun poging om de Canarische Eilanden per boot vanuit Afrika te bereiken, verhoogd tot 31. Dat komt neer op één sterfgeval om de drie dagen.

Dit jaar hebben de Canarische eilanden tot dusverre bewijs van 19 van deze slachtoffers, hetzij omdat hun lichamen zich in de boten bevonden bij aankomst, hetzij omdat ze dagen na aankomst stierven (het laatste geval is het 2-jarig meisje uit Mali afgelopen zondag), of omdat hun metgezellen hebben verklaard dat ze tijdens de reis zijn omgekomen en in zee zijn geworpen.

Met schat dat er minstens tien tot twaalf meer dodelijke slachtoffers zijn door een schipbreuk van een boot vanuit Dakhla, de stad in het zuiden van de Sahara van waaruit de overgrote meerderheid van de immigranten vertrekken, met een ongewoon hoog aantal vrouwen en kinderen onder hen.

UNHCR waarschuwt al maanden dat de Canarische Route een van de dodelijkste ter wereld aan het worden is. Degenen die zich wagen aan de overtocht, moeten meer dan 1.000 kilometer reizen waardoor ze soms 10 of 12 dagen op gammele boten zitten, niet voorbereid op navigatie in de open oceaan. Vorig jaar hebben maar liefst 23.023 mensen de overtocht gemaakt.

Het UNHCR stelt dat 2020 is afgesloten met ongeveer 600 doden op deze route, een aantal dat als een minimum schatting moet worden gezien, omdat het erkent dat er verschillende scheepswrakken zijn gevonden waarover geen gegevens bekend zijn.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).