De werkgelegenheid bij de overheid stijgt naar recordhoogtes door de pandemie

Geschreven op 30-03-2021
De pandemie heeft andere gevolgen voor de werkgelegenheid bij de overheid dan in de privésector. In feite is het effect op de loonadministratie van de overheid volledig tegenovergesteld aan dat van de bedrijven.

Terwijl laatstgenoemden gedwongen worden om arbeiders te ontslaan of gebruik te maken van de ERTE (tijdelijke werkloosheid), moeten regeringen, eilandsraden en gemeenteraden hun personeelsbestand uitbreiden. Nooit eerder waren er zo veel mensen in dienst van de overheid met meer dan 164.000 werknemers. En terwijl het record van ambtenaren wordt verbroken, zorgt het virus ervoor dat maar liefst 202.400 werknemers in de privésector zonder werk zitten.

Op 31 maart vorig jaar, de maand waarin Pedro Sánchez de staat van nationaal alarm afkondigde, waren er op de Canarische Eilanden in totaal 793.600 loontrekkenden, dat wil zeggen mensen die werken in ruil voor een salaris. De meesten van hen, precies 638.100, waren werknemers van privébedrijven op de Canarische Eilanden, terwijl de overige 155.500 in dienst waren van overheidsinstanties.

Maar de pandemie breekt uit en de arbeidsmarkt stort volledig in door de verlamming van het toerisme. Vanaf dat moment begint de particuliere sector zijn personeelsbestand in te krimpen, vooral al die bedrijven die rechtstreeks verband houden met toerisme, terwijl overheden in al hun afdelingen hun personeelsbestand moeten versterken. Het virus dwingt hen om extra personeel aan te nemen zoals gezondheidspersoneel, meer leerkrachten, het versterken van sociale diensten en administratieve teams om de eindeloze hulpvragen van bedrijven, zelfstandigen en gezinnen te verwerken. Kortom, de particuliere werkgelegenheid keldert naar een absoluut dieptepunt en de werkgelegenheid bij de overheid stijgt naar recordhoogtes.

Dit wordt bevestigd door het ‘Instituto Nacional de Estadística’. Van de 638.100 Canariërs, die aan het begin van de pandemie in privébedrijven aan het werk waren, zijn er nu nog maar 436.100 overgebleven, het laagste cijfer dat in de INE-statistieken kan worden teruggevonden.

Elke dag gaan er gemiddeld 739 banen verloren, nog nooit was het personeelsverlies zo groot in de geschiedenis. Precies het tegenovergestelde van wat er bij de overheidsinstanties gebeurt.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).