Zes boten komen aan met 239 migranten, waaronder vijf kinderen

Geschreven op 30-03-2021


De lente is aangebroken, het weer is verbeterd en de boten en cayuco’s met migranten komen opnieuw toe op de Canarische Eilanden. Hoewel er nog steeds geen fatsoenlijk opvangsysteem is voor de duizenden overlevenden, die de kust bereiken, is het herstel van de zogenaamde Ruta Canaria duidelijk.

Zondag zijn er in totaal 239 immigranten van sub-Sahara afkomst op de eilanden aangekomen, waaronder 20 vrouwen en vijf kinderen, volgens informatie van Salvamento Marítimo. In totaal zijn er afgelopen weekend maar liefst acht boten op de eilanden aangekomen.

De zondag was een zware dag voor de hulpdiensten en het begon allemaal al op zaterdagavond toen om 22.00 uur een cayuco met 58 immigranten ongeveer vijf kilometer van Punta Abona, ten zuidwesten van het eiland Tenerife, werd gesignaleerd. Onder de inzittenden bevonden zich 5 minderjarigen.

De tweede boot met 42 inzittenden waaronder 20 mannen, 17 vrouwen en 5 kinderen, werd zaterdagavond om 23.30 uur gelokaliseerd op ongeveer acht kilometer ten zuiden van Gran Canaria. Vijf van hen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Om 2.15 uur kwam het bericht binnen dat er een derde boot was opgemerkt zo'n 14 kilometer ten zuiden van Gran Canaria. De Menkalinan, een boot van Salvamento Marítimo, werd gemobiliseerd en begeleidde de boot met de 56 Afrikanen, 55 mannen en een vrouw, naar de haven van Arguineguín.

Om 07.00 ’s morgens werden de hulpdiensten in La Gomera verrast, toen een boot met zes mannen de haven van ‘Vueltas de Valle Gran Rey’ kwam binnengevaren.

Vervolgens merkte een helilopter van Salvamento Marítimo rond 9.50 uur een boot op ten noorden van Gran Canaria met 55 immigranten. De Salvamar Nunki werd erop afgestuurd en bracht hen naar de jachthaven van Las Palmas.

De laatste van de zes boten was een boot met 22 migranten aan boord van Maghrebijnse en sub-Sahara afkomst. Zij werden opgemerkt door de Sasemar 103, een vliegtuig van Salvamento Marítimo,  rond 10.25 uur op ongeveer 75 kilometer ten zuiden van Gran Canaria. Ook zij werden afgeleid naar de haven van Arguineguín op Gran Canaria.

Deze concentratie van aankomsten op bepaalde momenten is kenmerkend voor de huidige migratiecrisis op de archipel, waar er veel vergelijkbare momenten zijn waarin de aankomsten samenvallen na een paar weken van stopzetting van de activiteit. Het meest extreme geval vond plaats in het tweede weekend van afgelopen november toen zo'n 40 boten met meer dan 1.700 migranten op de eilanden toekwamen.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).