De boomstam die in La Aldea (Gran Canaria) is gevonden, kan 10.000 jaar oud zijn

Geschreven op 02-04-2021Valentín Barroso, een archeoloog van ‘Arqueocanaria’, beweert dat een stuk boomstam en enkele kleinere stukjes hout de oudste plantenresten kunnen zijn die tot nu toe op de Canarische Eilanden zijn gevonden. De boomstam werd afgelopen dinsdag gevonden aan de tunnel van Guguillo, tijdens de werkzaamheden van de weg naar La Aldea tussen El Risco en Agaete.

De eerste hypothesen suggereren dat het meer dan 10.000 jaar oud zou kunnen zijn, maar de wetenschappelijke datering kan pas met zekerheid worden bepaald na onderzoek. Ter vergelijking: de stam van de fossiele Canarische den, die in de ‘Jardín Canario’ wordt tentoongesteld, is 3.000 jaar oud. De tests worden uitgevoerd in Londen en de resultaten zijn waarschijnlijk binnen een maand bekend.

Maar er is nog een bijzonderheid aan deze stam door het feit dat het hout bewaard is gebleven. Een ongebruikelijke vondst, uniek op de Canarische Eilanden, aldus Barroso. Het gefossiliseerde deel is kleiner dan 5%. De sleutel bevindt zich mogelijk in de omstandigheden van de plaats waar hij werd gevonden, een zeer compact roodachtig gekleurd sedimentair geheel dat de boomstam afschermde en de degradatie ervan voorkwam.

Het rapport, dat de archeologen Barroso en Consuelo Marrero aan de regering van de Canarische Eilanden hebben gestuurd, specificeert dat dit stuk stam 76 centimeter lang en 20 centimeter dik is en 23 kilo weegt. Samen met deze stam werden nog andere kleinere stukken gevonden.

De archeologen, die het rapport hebben ondertekend, onderschrijven dat de werken worden voortgezet en stellen een actieprotocol voor dat moet worden toegepast bij nieuwe houtvondsten om verlies van informatie en werkonderbreking te vermijden.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).