Slechts een op de acht eilandbedrijven zal in aanmerking komen voor staatssteun

Geschreven op 03-04-2021Slechts een op de acht eilandbedrijven zal in aanmerking komen voor staatssteun

Slechts één op de acht Canarische bedrijven komt in aanmerking voor directe steun die door de centrale overheid is goedgekeurd voor een bedrag van 7.000 miljoen euro. De Canarische Eilanden is de autonome gemeenschap die het grootste stuk van de koek krijgt met in totaal 1.144,3 miljoen euro, omdat ze het meest getroffen is door de pandemie.

De regering van Pedro Sánchez heeft echter een reeks vereisten opgesteld voor toegang tot deze subsidies. Zo komen er slechts 95 bedrijfstakken in aanmerking terwijl er in totaal 538 zijn. Dat betekent dat er op de eilanden slechts 23.470 bedrijven in aanmerking komen, dat is 27,3% van de in totaal 85.000 die er zijn, volgens de bedrijvengids van Informa D&B.

Het toerisme is de sector die het hardst door de pandemie wordt getroffen. Dat is de reden waarom de bedrijven, die direct of indirect verband houden met de toeristische sector, de lijst van de in aanmerking komende activiteiten monopoliseren. En daarom is het percentage potentiële begunstigden in de autonome gemeenschap hoger dan op het vasteland.

Maar dat wil niet zeggen dat al die 23.470 eilandenbedrijven staatssteun zullen ontvangen. Zo moet een bedrijf om van de steun te kunnen profiteren het boekjaar 2019 met winst hebben afgesloten. Een eis waarmee het ministerie van Financiën probeert te voorkomen dat bedrijven steun zouden ontvangen, die al voor de opkomst van Covid-19 tot een faillissement waren veroordeeld of in ieder geval in moeilijkheden verkeerden.

Hoewel de gegevens nog voorlopig zijn, sloten ongeveer 45% van de 23.470 bedrijven, die in aanmerking komen, het jaar 2019 jaar met winst af. Dat betekent dat er uiteindelijk slechts 10.600 bedrijven overheidssteun zullen ontvangen, ofwel 1 op de 8 Canarische ondernemers.

Maar de regering van de Canarische Eilanden wil dat tot de laatste euro van de 1.144 miljoen aan directe staatssteun bij de bedrijven terechtkomt. Daarom heeft de regionale regering er bij het kabinet van Pedro Sánchez in Madrid op aangedrongen om de in aanmerking komende activiteiten uit te breiden en bepaalde vereisten flexibeler te maken.

Om het ministerie van Economische Zaken te overtuigen, hebben de Canarische Eilanden de steun van de Balearen ingeroepen, waarmee een gezamenlijk voorstel werd ingediend dat goed is ontvangen in Madrid.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).