De berg van Garafía op La Palma herleeft zeven maanden na de grote brand

Geschreven op 07-04-2021


Iets meer dan zeven maanden nadat 1200 hectare dennenbossen in de bergen van Garafía zijn afgebrand, herstelt de natuur de grandeur en de pracht van het aangetaste landschap, waarin de nieuwe, groene scheuten al duidelijk zichtbaar zijn.

Het is niet de eerste keer dat een brand in Garafía een stuk dennenbos heeft vernield maar de sterke Canarische den is een vechter en zijn kracht zorgt ervoor dat hij telkens opnieuw uit de as kan herrijzen.

Er zijn al tal van nieuwe, groene scheuten te zien en in slechts twee jaar zal het dennenbos weer schitteren in al zijn pracht. Alleen de verkoolde stammen doen ons herinneren aan wat er in het verleden is gebeurd.

De Canarische den kan een brand overleven waardoor de bomen een levensduur van meer dan 700 jaar kunnen bereiken. En die strijd met het vuur duurt al eeuwen. De soort is begiftigd met een harde en dikke schors, tot wel acht centimeter, waardoor hij zichzelf kan beschermen. Maar misschien wel de beste eigenschap is het vermogen om levende cellen in het hout te behouden, die verantwoordelijk zijn voor de nieuwe scheuten, als ze niet zijn aangetast door het vuur.

Het belang van dennenbossen voor het behoud van de Canarische natuurlijke omgeving is duidelijk, aangezien er grote bossen op de eilanden aanwezig zijn. Ze nemen gecondenseerde waterdruppels op van de wolken, ze houden de grond bij elkaar waardoor grondverschuivingen worden vermeden, produceren zuurstof, zuiveren de lucht en ze bieden onderdak en voedsel aan veel planten en dieren.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).