De pandemie en de bureaucratie, ernstige bedreigingen voor het plattelandstoerisme

Geschreven op 08-04-2021


Hoewel plattelandsaccommodatie in de huidige situatie bepaalde voordelen biedt tegenover de conventionele verblijven omdat ze in de natuur gelegen zijn, ver weg van de grote drukte, kampt de sector momenteel toch met hetzelfde probleem als de grote hotelketens. De meeste van hun klanten komen aan in dezelfde vliegtuigen als het massatoerisme en hun belangrijkste bronmarkten (Duitsland, Frankrijk, Nederland, België en de Scandinavische landen) blijven praktisch gesloten.

Na een historisch winterseizoen, dat is verstreken met meer pijn dan glorie, verdwijnen de donkere wolken voor volgende zomer nog niet. De sector hoopt een van de voorkeursopties te worden van de traditionele hotel- en appartementsklanten omdat de pandemie een bedreiging blijft vormen, hoewel men er zich van bewust is dat, eens de toestand normaliseert, de meeste van hun klanten uiteindelijk terugkeren naar de grote vier- en vijfsterrenresorts in de kustgebieden.

Pedro David Díaz, eigenaar van ‘Las Vigas Vivencia Rural’ in Arico en een van de meest representatieve stemmen van de sector op de Canarische Eilanden, vertelde dat het zomerseizoen "erg moeilijk" zal zijn, hoewel hij erop vertrouwt dat in de herfst en de winter het herstel van de sector begint, samenvallend met de opmars van de vaccinatie bij de Europese bevolking.

De zomer zal nog wel meevallen voor de vakantieverblijven op het platteland met een zwembad, zegt hij. Mijn ervaring van afgelopen zomer is een beetje beangstigend. We ontvingen reservatieverzoeken van het lokale publiek, dat als nooit tevoren geïnteresseerd was in plattelandstoerisme, maar terwijl we de voordelen van onze accommodatie aanhaalden (erfgoed, onveranderde natuur, ecologie, wijn van eigen bodem, panoramische uitzichten, wandelpaden ...), eindigde elk gesprek met dezelfde vraag: Ja, dat is allemaal heel goed, maar heb je een zwembad?

Maar naast de pandemie hebben de eigenaren van toeristenverblijven op het platteland al lang te maken een ander probleem dat ze al een tijdje aan de kaak stellen, namelijk dat ze worden geconfronteerd met verreweg de meest bureaucratische en regelgevende obstakels.

Het unieke karakter van oude en traditionele gebouwen en hun noodzakelijke instandhouding, is een valstrik voor de investeerder, omdat het gecatalogiseerde en beschermde gebouwen zijn die voor elke aanpassing de toestemming nodig hebben van de overheid. Het zijn uiterst dure projecten die een bijzonder lange weg moet afleggen van een zware, buitensporige en oneerlijke administratieve bureaucratie, legt Pedro David Díaz uit.

Het gevolg hiervan is dat er steeds minder wordt geïnvesteerd in landelijke accomodaties omdat investeerders er de voorkeur aan geven om te investeren in vakantiehuur die veel minder veeleisend is, benadrukt hij.

Las Vigas Vivencia Rural in Arico is een 19e-eeuws landhuis omgeven door wijnstokken, fruitbomen en olijfbomen in Icor en werd in januari verkozen tot het beste ‘casa rural’ van Spanje en staat gerangschikt onder de 10 beste van Europa.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).