Veeteeltcrisis op Tenerife: van stijgende voerprijzen tot oneerlijke concurrentie

Geschreven op 21-04-2021


De veeteeltsector van Tenerife is de afgelopen 15 jaar dodelijk gewond geraakt en is in vrije val. Het aantal veeteeltbedrijven is met 50% gedaald in het laatste decennium, van bijna 1.300 tot de huidige 668. En de pandemie heeft de precaire situatie uiteraard niet verbeterd.

De veehouders zien twee hoofdproblemen: de illegale concurrentie uit het buitenland en de stijging van de voerprijzen omdat China en de Arabische landen alle voorraden opkopen, zoals soja uit Brazilië.

Volgens de gegevens van de technische dienst van het departement Veehouderij en Visserij van de Cabildo in 2020 zijn er 668 veehouderijen op het eiland gevestigd waarvan 102 met pluimvee, 202 met geiten, 24 met konijnen, 78 met schapen, 66 met varkens en 196 met runderen.

De minister Javier Parrilla benadrukte dat het doel dit jaar is om de eigen productie te verdedigen en verder te ontwikkelen en erkent de noodzaak van directe subsidies vanwege de uitzonderlijke situatie. Verder zullen er ook drachtige koeien worden aangekocht waarvan de kalveren hier zullen geboren worden om meer fokstieren te verkrijgen, zonder de autochtone rassen te vergeten. Parrilla is erg blij met de goedkeuring afgelopen woensdag in het parlement van de Canarische Eilanden van de NLP die instaat voor de bescherming van de rassen maar ook de kwantiteit en de kwaliteit in het oog houdt.

Candelaria Rodríguez Suárez, voorzitster van de ‘Cooperativa La Candelaria’ die de kaasfabriek van Benijos beheert die vorig jaar bijna vijf miljoen liter melk heeft verwerkt, hekelt de oneerlijke concurrentie. Onze boeren kunnen de prijzen niet verhogen vanwege de concurrentie van buitenlandse producten. Vlees komt tegen een zeer lage prijs het eiland binnen en we kunnen niet concurreren. Bedenk ook hoe de sluiting van de hotels de productie van eieren heeft geschaad omdat ze een cyclus van 21 dagen hebben en als ze niet binnen die periode worden geconsumeerd, moeten ze worden weggegooid. Ze bekritiseert de grote supermarktketens die ze verkopen met een afbeelding van de Teide op de verpakking maar ze invoeren uit het buitenland. Hetzelfde gebeurt met melk. Witte produkten leveren de supermarktketens meer winst op maar niemand weet waar de melk vandaan komt of wie de producent is. Nog erger is dat er geruchten rondgaan om geiten uit het buitenland te importeren met het grote gevaar dat er minder melk beschikbaar is van de inheemse rassen waardoor de identiteit van onze kazen verloren gaat, die op traditionele wijze worden gemaakt, aldus Rodríguez Suárez.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).