Komt de ‘Thirty Meter Telescope’ op La Palma?

Geschreven op 21-04-2021


De minister van Wetenschap en Innovatie, Pedro Duque, heeft verzekerd dat alles klaar is voor de bouw van de Telescopio de Treinta Metros (of TMT) op La Palma. De ‘Thirty Meter Telescope’ wordt een spiegeltelescoop met een gesegmenteerde hoofdspiegel van 30 meter diameter.

De Canarische regering ziet de bouw van deze telescoop, die de ‘grootste, de meest geavanceerde en de krachtigste ter wereld is’ wel zitten en doet er alles aan om deze te plaatsen op La Palma. Volgens de minister zou de installatie van deze telescoop op La Palma een enorme externe investering betekenen die ook een paar honderd banen zou kunnen opleveren gedurende de bouwperiode maar ook nadien. De expoitatie zou een economische impact hebben van ongeveer 26 miljoen dollar per jaar en 140 hooggekwalificeerde banen opleveren.

In de originele planning was de TMT voorzien om gebouwd te worden in Hawaï. Het project ligt echter enkele jaren achter op schema door de tegenwerking van lokale groepen op Hawaï die de bescherming eisen van hun ‘heilige’ berg waarop de reuzentelescoop oorspronkelijk zou worden gebouwd.

Momenteel wordt de TMT wetenschappelijk geëvalueerd door de Commissie voor Astronomie en Astrofysica van de Nationale Academies van de Verenigde Staten, waarvan het rapport deze zomer wordt verwacht.

Vervolgens is het de ‘National Science Foundation (NSF)’ die beslist over de financiële steun die aan het project wordt toegewezen en of zij de bouw ervan op Hawaï of op La Palma laten doorgaan. Naar verwachting zullen ze medio 2022 hun standpunt bepalen. Met andere woorden, het ‘Isla Bonita’ maakt nog steeds een goede kans om de reuzetelescoop te huisvesten. Begin volgend jaar zal het NFS afspraken maken met de regering van Spanje en andere administraties om informatie uit de eerste hand te verzamelen over de voordelen van de installatie op La Palma.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).