De ‘Kleintandzandtijgerhaai’ krijgt bescherming op de Canarische Eilanden

Geschreven op 24-04-2021Ondanks zijn angstaanjagende uiterlijk, zijn messcherpe tanden en zijn wetenschappelijke naam, is de Kleintandzandtijgerhaai (Odontaspis ferox) waarschijnlijk de grootste goedzak van de zee. Misschien is dat de reden waarom hij de neiging heeft om zorgvuldig de plaatsen uit te kiezen waar hij vertoeft en laat hij zichzelf alleen zien in de wateren die een zekere rust geven. Een van de favoriete plekken voor deze vriendelijke haai zijn de diepe wateren van El Hierro op de Canarische Eilanden.

De Kleintandzandtijgerhaai kan meer dan drie meter lang worden en 300 kilo wegen en is ook raadselachtig, mysterieus en vertoont bepaalde zeer ongebruikelijke gedragingen bij dit soort dieren. Hij leeft normaal gesproken in diepten tussen de 13 en 430 meter, daarom zijn ze meestal erg moeilijk te zien. Bovendien gebruiken ze het zand van de zeebodem om zich te verstoppen.

Hoewel deze soort normaal aan de Cantabrische kust en in bepaalde delen van de Middellandse Zee leeft, is hij op al die plaatsen bijna niet meer te zien. Een van de weinige plaatsen in Spanje waar hij wel regelmatig wordt opgemerkt, is het eiland El Hierro.

Op een bepaald moment gebeurt er iets vreemds met de zwangere vrouwtjes die de diepte van de oceaan verlaten en naar het wateroppervlak komen. Tijdens de hele zwangerschap blijven de vrouwelijke haaien gewichtloos aan het oppervlak van de oceaan drijven, alsof een grote heliumballon hun 300 kilo zware lichaam naar boven duwt.

Op de Canarische Eilanden is de favoriete plek voor de Kleintandzandtijgerhaai de ‘Mar de Las Calmas’ in El Hierro. De haai heeft een belangrijke plaats veroverd in de harten van de inwoners van El Hierro, hoewel ze aanvankelijk met enige angst naar hem keken.

Om deze reden heeft de ‘Consejería de Transición Ecológica’ van de Canarische Eilanden besloten een gedragscode op te stellen die het mogelijk maakt bescherming te bieden aan deze soort, vooral aan de zwangere vrouwtjes.

Volgens deze gedragscode zullen zeilers voorzichtiger moeten zijn als het dier in de buurt is. Ze moeten een minimale afstand tussen hen en de haai respecteren, de geluidsoverlast en de snelheid verminderen wanneer ze een exemplaar tegenkomen.

Maar de regionale overheid heeft er niet alleen voor gekozen om de soort te beschermen, maar ook om de interactie met de duikers te verbeteren, aangezien dit een van de meest voorkomende activiteiten is op het eiland El Hierro. Daarom is er informatie beschikbaar over deze haaiensoort en wordt er aanbevolen om statische duiken uit te voeren, zonder plotse bewegingen en zeker de haai niet te achtervolgen of aan te raken.

Dit is een goed voorbeeld van de bescherming van de biodiversiteit van de Canarische Eilanden ondanks de economische activiteiten die in het gebied plaatsvinden, zegt de minister José Antonio Valbuena.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).