Las Teresitas in Santa Cruz, kweekplaats voor de engelhaai

Geschreven op 25-04-2021Als de zon ondergaat, bereidt het team zich voor op hun spannende missie. Met grote zorg gaan ze het water in en gaan ze op zoek naar de engelhaai of zee-engel. Ze bevinden zich meestal aan de kust, verborgen in het zand. Deze zoektocht doen ze sinds 2014 drie keer per jaar. De nieuwe nakomelingen, die ze vinden, worden getagd met een chip en degenen die al een chip hebben, verschaffen belangrijke informatie over de eerste levensfasen van deze engelhaai.

Het team, dat verantwoordelijk is voor het Angel Shark-project, voerde vorige week drie nachten lang een onderzoek uit in het grootste broedgebied voor engelhaaien ter wereld, namelijk Playa de Las Teresitas in Santa Cruz. Ze noemen het "de kindercrèche van de engelhaaien." Het is een natuurlijk laboratorium dat de verantwoordelijken van het Angel Shark-project de mogelijkheid biedt om de toekomst van deze soort te verzekeren. In 2019 werd de engelhaai opgenomen in de hoogste beschermingscategorie op de lijst van bedreigde diersoorten van Spanje omdat hij met uitsterven wordt bedreigd.

Vorige week vonden ze acht jonge engelhaaien, waarvan er één al een chip had en de rest waren"nieuwe exemplaren". In de vorige campagne vonden we er ongeveer 30. Het moet zijn dat ze deze keer beter verborgen waren of zich simpelweg niet aan de kust bevonden. In totaal hebben we in deze zes jaar ongeveer 500 jonge engelhaaien gechipt in Las Teresitas, zegt Michael Sealey, een van de verantwoordelijken voor het Angel Shark-project. Het stelt ons in staat dit belangrijke broedgebied te bestuderen, met als enig doel hun bescherming en instandhouding te garanderen.

Het is al vaak gezegd, maar het is altijd goed om het nog een keer te herhalen. Deze jonge engelhaaien vormen geen enkel gevaar voor de zwemmers aan het strand van Las Teresitas. Het komt zelden voor dat ze bijten omdat ze zich in het zand verstoppen. En als het toch gebeurt, is het omdat er op hen wordt getrapt maar je zal het nauwelijks voelen omdat hun tanden nog heel klein zijn, aldus Sealey.

Het team bestudeert niet alleen de broedgebieden, maar doet ook onderzoek naar de ecologie, bewegingen en verspreiding van de volwassen engelhaaien. De informatie die we verkrijgen, wordt gebruikt als leidraad voor instandhoudingsmaatregelen en toekomstige beheerstrategieën. De volwassen engelhaaien, die 2 meter lang kunnen worden, komen voornamelijk voor in de wateren van Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria en Tenerife.

Bij de laatste telling van volwassen engelhaaien, die op de eilanden werd uitgevoerd in december 2020 en waarbij duikcentra gedurende een periode van vier dagen samenwerkten, werden 120 exemplaren gelokaliseerd: 30 op Tenerife, 5 op Gran Canaria, 10 op Fuerteventura en 75 op Lanzarote.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).