'Cohousing' voor ouderen doet zijn intrede op de Canarische Eilanden als nieuwe woonformule

Geschreven op 28-04-2021


Met een bevolking waarin 65-plussers een steeds belangrijker percentage zullen vertegenwoordigen, moet de Canarische samenleving op zoek gaan naar nieuwe alternatieven voor deze ouderen. Formules die niet alleen andere woonalternatieven aanbieden, buiten de bejaardencentra of thuiszorg, maar ook meer activiteiten bieden om actief te blijven en het contact onderhouden met de jongere generaties.

Nieuwe modellen zoals verpleeghuizen voor ouderen, die de interactie tussen kinderen en ouderen stimuleren, vinden hun weg in regio's als Granada, Madrid of Galicië. Er zijn steeds meer activiteiten die de band tussen de jongsten en de ouderen versterken, zoals studenten die een bezoek brengen aan een woonzorgcentrum of online platforms die jongeren en grootouders met elkaar verbinden om de eenzaamheid te bestrijden.

Tegelijkertijd ontstaan er huisvestingsalternatieven, zoals het aanbieden van gratis huisvesting aan universiteitsstudenten in bejaardentehuizen gedurende het academiejaar, in ruil voor gezelschap en medewerking bij de huishoudelijke taken. Een initiatief dat bijvoorbeeld al enkele jaren in de praktijk wordt gebracht aan de ‘Universidad de Las Palmas de Gran Canaria’.

Voor wie op hogere leeftijd niet in een traditioneel verpleeghuis wil leven, zijn er alternatieven zoals cohousing. Deze formule, die in de jaren zestig in Denemarken opkwam, werkt als een coöperatie die is gebaseerd op het recht om een woning te gebruiken. Het is een samenwerkingssysteem waarmee de bewoners de kosten kunnen delen van de diensten en de zorg die ze nodig kunnen hebben tijdens hun oude dag en tegelijkertijd kunnen vechten tegen de isolatie en eenzaamheid, zonder hun autonomie op te geven die ze niet meer zouden hebben in een conventioneel woonzorgcentrum.

Op de Canarische Eilanden zijn er al verschillende cohousing- projecten opgestart. Op Tenerife rondt de coöperatie EntreAlisios de procedures af om een stuk land in La Laguna aan te kopen, met als doel 40 woningen voor cohousing te bouwen en ondertussen zoeken ze mensen die hierin geïnteresseerd zijn.

Op La Palma staat een ander soortgelijk project in de startblokken. De promotor, Joan Mompó, raakte geïnteresseerd in dit soort initiatieven nadat zijn vrouw Guadalupe in 2010 een beroerte kreeg. Hij moest op zoek naar woonformules om diensten en uitgaven te delen vanwege de afhankelijkheid van zijn vrouw. Uiteindelijk kocht hij zelf een perceel van 1.000 vierkante meter in de gemeente Breña Alta, waar hij vijf huizen voor cohousing wil bouwen.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).