De Drago-camera maakt zijn eerste beelden van de aarde

Geschreven op 28-04-2021


Zondag 24 januari werd de Drago-infraroodcamera, ontwikkeld in Tenerife door het team van ‘Iactec-Espacio’ van het ‘Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC)’ en geïntegreerd in de ION-satelliet van het Italiaanse bedrijf D-Orbit, met succes de ruimte ingeschoten aan boord van de Falcon 9-raket van Space X. Het is het eerste instrument in zijn soort dat op de eilanden en in Europa is ontwikkeld en voor een ruimtemissie wordt gebruikt.

Drago, een acroniem voor Demonstrator of Remote Analysis of Ground Observations, is het eerste instrument dat volledig in Iactec-Espacio is ontwikkeld en het is een kortegolf infraroodcamera voor aardobservatie.

Aanvankelijk was het project slechts bedoeld als een "technologiedemonstratie", maar de Drago-infraroodcamera blijkt een groot succes te worden en heeft ondertussen zijn eerste beelden van de aarde gemaakt.

Deze eerste beelden zijn meestal slecht, maar wat we kregen was spectaculair, vertelde een fiere Álex Oscoz, hoofdonderzoeker van IAC. De Drago is een mijlpaal voor de Canarische wetenschap, aangezien het het eerste ruimtelijke instrument is dat volledig op de eilanden is ontwikkeld.

Technologie maken voor de ruimte is erg ingewikkeld, er zijn beperkingen in termen van grootte, massa en kracht. En instrumenten kunnen niet worden gerepareerd als ze eenmaal zijn gelanceerd, aldus Oscoz.

De eerste foto’s die de Drago heeft gemaakt zijn er van de Gangesdelta, de grootste delta ter wereld met een oppervlakte van meer dan 105.000 km² en een interessant gebied omdat het sterk is beïnvloed door de industriële ontwikkeling. Kortelings worden ook de eerste foto's van de Canarische Eilanden verwacht, maar alles hangt af van de weersomstandigheden.

We zullen de komende maanden al deze foto’s ter beschikking stellen van de samenleving. Op deze manier kunnen zowel particuliere bedrijven als de publieke sector kosteloos gebruik maken van de afbeeldingen.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).