Van overlevende van een ‘cayuco’ tot acteur

Geschreven op 24-05-2021Op 15-jarige leeftijd besliste hij zijn thuis te verlaten en een tocht van meer dan 1200 kilometer af te leggen tussen Guinee en Mauritanië, een route vol valstrikken, bedreigingen en corrupte politie bij de grens- en controleposten. Het was erg moeilijk, zegt Lass Sangare (Ivoorkust, 1992), het was echt een kwestie van overleven maar ik wilde een boot nemen die koers zou zetten naar een droom die Europa heette.

Ik had niet eens van de Canarische Eilanden gehoord, ze vertelden ons dat we naar Europa gingen en dat we de volgende dag zouden aankomen, legt hij uit. Hij was de jongste van 65 immigranten, allemaal mannen. De overtocht was een marteling, met golven die over het schip sloegen en de inzittenden dwongen het water permanent weg te scheppen om niet te zinken. Ze hadden geen voedsel meer en door kou, dorst en honger stierven vijf jonge mensen na vijf dagen varen.

Ze stierven al zittend, je wist niet dat ze dood waren, herinnert de jonge Ivoriaan zich, die het zesde dodelijke slachtoffer zou zijn geworden indien Salvamento Marítimo de cayuco ten zuiden van El Hierro niet had gevonden. Lass Sangare geeft toe dat hij het niet nog een dag zou hebben volgehouden. De laatste nacht rilde hij van de kou tot hij het bewustzijn verloor. Toen het schip dat ons redde arriveerde, had ik niet eens de kracht meer om te praten. Het volgende dat ik me herinner, was dat is wakker werd in het ziekenhuis, legt hij uit.

Hij had zijn moeder nooit verteld dat hij aan boord van een kano zou gaan. Ze hoorde een jaar lang niets van haar zoon. Gans de familie had de hoop reeds opgegeven, behalve zijn moeder, ze was ervan overtuigd dat haar zoon nog leefde. Toen ze na een jaar plots een telefoontje kreeg van de Canarische Eilanden, kon ze niet geloven dat ze haar zoon hoorde.

Er zijn ondertussen bijna 13 jaar verstreken sinds de zomer van 2008 die het leven van Lass Sangare veranderde. Op 29-jarige leeftijd woont hij vandaag de dag in Madrid, werkt sinds 2017 als ober in een restaurant in Malasaña, is opgeleid als acteur aan de filmacademie, heeft een theateropleiding afgerond en wil nu een online diploma in sportmanagement behalen. Maar zijn blik blijft naar Afrika wijzen.

Na zijn acteerdebuut te hebben gemaakt in een korte film genaamd Sed waarin hij schittert als een immigrant die net op de eilanden is aangekomen, wil hij samen met een journalist een volgende project op Tenerife realiseren. Deze zomer wil ik een documentaire maken in het migrantenkamp Las Raíces in La Laguna, ​​ik spreek verschillende dialecten en ik ben geïnteresseerd in de verhalen van al die jongens, maar vooral om met hen te praten over hun dromen en of ze er nog steeds in geloven, aldus Lass. 


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).