De Canarische Eilanden huren al 18 jaar verouderde medische vliegtuigen

Geschreven op 25-05-2021De Canarische Eilanden huren sinds 2003 verouderde medische vliegtuigen, die werden gebouwd in 1979 en 1981, om met spoed patiënten over te brengen naar het vasteland.

Het vliegtuig dat momenteel wordt gebruikt, is meer dan 40 jaar oud en moest afgelopen maandag zijn route omleiden vanwege een storing waardoor de zuurstofmaskers werden geactiveerd. De aanbesteding om deze vloot te moderniseren is al meer dan tien jaar niet meer uitgeschreven ondanks het feit dat in 2011 de specificaties werden gepubliceerd waaraan geen van de laatste twee vliegtuigen zou voldoen.

De regiodirectie was van plan de vloot in 2011 te vernieuwen. In januari van dat jaar publiceerde het de voorwaarden waarin onder meer stond dat de vliegtuigen een maximale levensduur van 15 jaar mochten hebben. Bovendien moesten ze een kruissnelheid van ten minste 500 kilometer per uur halen.

Af en toe, tussen 2018 en 2019, werden deze vliegtuigen van de firma Urgemer Canarias ook gebruikt in Melilla, waar het bedrijf de opdracht had gekregen om patiënten over te brengen naar Malaga. Melilla heeft ondertussen een klacht ingediend tegen Urgemer Canarias en ook een contract met de Balearen is ondertussen stopgezet.

Op de Canarische Eilanden bleef het oude vliegtuig uit 1981 ondertussen opereren tussen de eilanden en het vasteland ondanks de incidenten die werden geregistreerd, zoals deze week aan de kaak werd gesteld. De klachten bevatten onder andere een storing aan de achteras in april 2019, rook in de cabine toen ze op het punt stonden op te stijgen in Fuerteventura een maand later, problemen met de automatische piloot in april of "extreme kou" in de cabine tijdens een transfer van Gran Canaria naar Sevilla omdat de verwarming was uitgevallen op 2 mei.

En het laatste incident vond afgelopen maandag plaats en het medisch personeel heeft ondertussen duidelijk aangegeven dat ze het vertrouwen in het vliegtuig heeft verloren. De ‘Servicio de Urgencias Canario’ (SUC) benadrukte deze week dat het vliegtuig veilig is en dat het alle controles van het ‘Agencia Estatal de Seguridad Aérea’ (AESA heeft doorstaan. Uiteindelijk werd er wel beslist om een nieuwe aanbesteding uit te schrijven, iets wat 10 jaar geleden al moest gebeurd zijn.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).