De brand is onder controle, maar de bluswerken zullen nog dagen duren

Geschreven op 25-05-2021Zoals werd aangenomen kon na het intensieve werk van zaterdag en zondag gisteren de brand worden gestabiliseerd en is hij nu min of meer onder controle, maar zeker nog niet gedoofd.

Het alarmniveau is gedaald naar 1 en een nieuwe berekening heeft aangetoond dat het getroffen gebied kan teruggebracht worden tot ongeveer 3.000 hectare in een omtrek van 42 kilometer.

In die zin benadrukte de minister van Openbaar Bestuur, Justitie en Veiligheid van de Canarische Eilanden, Julio Pérez, dat ondanks dat de brand gestabiliseerd is en de rook fel is verminderd, er nog steeds brandhaarden bestaan.

De reden dat de brand zich niet verder meer uitbreidt, is te wijten aan twee factoren: enerzijds is het weer niet meer zo vijandig met een daling van de temperatuur en een toename van de luchtvochtigheid, ondanks de aanhoudende wind maar anderzijds door het fantastische werk van onze troepen en de goede beslissingen die werden genomen.

De komende dagen zullen we erg attent moeten blijven want het is een vrij uitgebreide brand en het is gebruikelijk dat er nieuwe brandhaarden ontstaan ​​die onmiddellijk moeten worden gedoofd. Daarom zal de toegang tot het gebied de komende weken erg beperkt blijven, aldus Pérez.

De chef van de ‘Servicio de Medioambiente del Cabildo’, Pedro Martínez, legde uit dat er vooral permanente controle wordt gehouden in de steile ‘barrancos’ van Tamadaya en Cercado, die moeilijk toegankelijk zijn en waar nog enkele vuurhaarden zijn.

Een 100-tal manschappen blijven verder werken, ondersteund vanuit de lucht door vier helikopters en drie watervliegtuigen, die met de afname van de intensiteit van de wind het water rechtstreeks uit de zee kunnen ophalen en niet hoeven te landen op de luchthaven Tenerife Sur, zoals zaterdag het geval was.

Hoe groot de schade aan de bossen en het milieu zal zijn, is op dit moment nog niet vast te stellen.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).