Covid-19 verergert de armoede op de eilanden

Geschreven op 02-06-2021De crisis als gevolg van de pandemie heeft belangrijke sociale en economische gevolgen gehad, waardoor mensen in een kwetsbare situatie nog zwaarder werden getroffen. De pandemie leidde tot extra sociale acties van Cáritas Diocesana op de Canarische Eilanden, die 65.000 mensen heeft bijgestaan en geholpen, ongeveer 20.000 in de provincie Santa Cruz de Tenerife. Dat is een stijging van 22% ten opzichte van 2019. Dit stond dinsdag te lezen in het laatste rapport van Cáritas waarin ze benadrukten dat de armoede en uitsluiting zijn toegenomen.

Cáritas de Tenerife hielp in 2020 in totaal 6.018 huishoudens of 19.769 mensen (inclusief 4.552 minderjarigen) via de verschillende programma's en projecten die het ontwikkelt. De directeur van Cáritas Diocesana, Juan Rognoni, herinnerde eraan dat achter deze cijfers families zitten met elk hun eigen verhaal maar met één gemeenschappelijke noemer, ze verkeren allemaal in een noodsituatie.

Tijdens de eerste zware quarantaineperiode tussen maart en mei 2020 bracht de pandemie de realiteit aan het licht dat er ook veel daklozen waren in de provincie Santa Cruz de Tenerife, die onder erg onhygiënische omstandigheden moesten overleven. Op Tenerife en La Palma verhoogde Caritas de zorg voor de daklozen met zijn ‘Mobile Street Care Units’ en konden hierdoor 969 daklozen helpen en begeleiden, 70% meer dan het voorgaande jaar. Op hetzelfde moment werd er ook een onderzoek uitgevoerd naar het aantal daklozen, waarbij er meer dan 2.000 werden geregistreerd.

Juan Rognoni verklaarde verder dat de situatie in 2021 alleen maar slechter is geworden en dat meer en meer families en mensen zwaar in de problemen komen door de aanhoudende crisis. Daarom is alle hoop gevestigd op de reactivering van het toerisme vanaf juli waardoor ook de economie terug op gang kan komen.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).