Actieplan voorgesteld in het geval van een vulkanische crisis op Tenerife

Geschreven op 04-07-2021De president van de Cabildo van Tenerife, Pedro Martín, presenteerde vrijdag het eilandactieplan tegen vulkanische risico’s op Tenerife, gepromoot door de technische dienst voor veiligheid en de civiele bescherming.

Iedereen weet dat het eiland Tenerife een vulkanisch karakter heeft, we leven op een grote vulkaan en daarom is dit document een fundamenteel hulpmiddel om adequaat te kunnen reageren bij noodsituaties die verband houden met de vulkanische activiteit, zei de president.

Bovendien voegde hij eraan toe dat dit plan in overeenstemming is met de bepalingen van het speciale plan voor de civiele bescherming en aandacht voor noodsituaties als gevolg van vulkanische risico’s in gans de autonome gemeenschap. Het heeft tot doel een gecoördineerde reactie van alle overheidsdiensten op te zetten bij mogelijke uitbarstingen en de daaruit voortvloeiende noodsituaties.

De lage sociale perceptie van het vulkanisch risico maakt het noodzakelijk om de aandacht van de samenleving over dit mogelijke gevaar te versterken. 112 jaar zonder uitbarstingen kan vanuit geologisch oogpunt een zeer korte tijd zijn, maar in de cultuur van een samenleving is dat best veel, dus de perceptie voor dit risico is in de loop van de tijd verwaterd, aldus Martín.

Nemesio Pérez, coördinator van Involcán, voegde eraan toe dat de noodplannen gebaseerd zijn op drie pijlers: Het versterken van de communicatie van de waarschuwing, het lanceren van een educatief programma over vulkanische gevaren, en het derde moeten praktijkoefeningen zijn in de vorm van simulaties.

Bovendien zijn er in het plan bepaalde zones met een hoger vulkanisch risico aangegeven zoals Santiago del Teide-El Tanque, Valle de Icod-Garachico, Santiago del Teide-Guía de Isora, deTeide-Pico Viejo en Icod-La Guancha. En er zijn ook grote schuilplaatsen voor de bevolking voorzien zoals het Centro Internacional de Ferias y Congresos de Santa Cruz de Tenerife, het Pabellón de Deportes Insular Santiago Martín, het Auditorio de Tenerife Adán Martín, het Complejo Deportivo de Tenerife, het Palacio de Congresos Pirámide de Arona, het Centro de Eventos Magma Adeje en het Centro de Congresos del Puerto de la Cruz.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).