Gezinnen die bedreigd worden met huisuitzetting, protesteren in Santa Cruz

Geschreven op 07-07-2021


Maandag in de late namiddag hebben een aantal personen zich klaargemaakt om de eerste nacht door te brengen in een tent voor het parlement in de hoofdstad van Tenerife, als protest tegen de huisuitzetting waarmee hun gezinnen worden bedreigd en ze eisen van de autoriteiten een oplossing in overeenstemming met hun recht op behoorlijke huisvesting.

Dit initiatief komt voort uit verenigingen zoals 29-E, El Pueblo tiene hambre y Derechos y Acción Social’ die al bijna een jaar publiekelijk aan de kaak stellen dat, ondanks het moratorium dat door de deelstaatregering is afgekondigd om gerechtelijke huisuitzettingen te stoppen, deze praktijken gewoon doorgaan, vooral via aasgierfondsen.

Het treft mensen over het hele eiland en het ergste is dat we niet weten wat er zal gebeuren als het moratorium op 9 augustus afloopt, legt Lolo Dorta uit, woordvoerster van 29-E, maar we gaan hier pas weg als we antwoorden krijgen.

Zo is er Hanni, een 49-jarige vrouw, die samenwoont met haar twee kinderen, van wie er een meerderjarig en de andere 10 jaar is. Zij huurt een woning in de gemeente La Laguna, maar door de economische crisis is ze zonder werk gevallen en heeft zo goed als geen inkomen meer. Nu wordt ze door de bank bedreigd met huisuitzetting wegens wanbetaling.

Cristo is 26 jaar en woont in San Isidro (gemeente Granadilla de Abona) met zijn vrouw en hun twee meisjes, amper één en vijf jaar oud. Bij het begin van de pandemie sloot het hotel waar hij werkte en na het verstrijken van maanden konden ze de maandelijkse huur niet meer betalen. De toekenning van het minimum inkomen is hen geweigerd omdat het inkomen van het voorgaande jaar als referentie wordt genomen. De huiseigenaar dreigt ermee een ‘gespecialiseerd bedrijf’ aan te stellen om de woning te ontruimen.

Ondanks dat ze nog maar 20 jaar oud is, weet Estefania al heel goed dat het leven niet bepaald over rozen gaat. Ze woont met haar partner en haar baby, amper een jaar oud, in een oud appartement in Ofra in Santa Cruz de Tenerife. Zij en haar partner verloren hun werk en hun gezinsinkomen werd teruggebracht tot 215 euro en ze worden nu bedreigd met uitzetting door een aasgierfonds.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).