Een Europese satelliet zorgt mee voor de vulkanische bewaking van Tenerife

Geschreven op 12-07-2021


Het complexe werk van studie en controle van de vulkanische activiteit op Tenerife vereist seismische stations op de grond en periodieke gasmetingen op de berg Teide. Aan dit werk wordt de ondersteuning toegevoegd van een satelliet van het European Space Agency (ESA), die op bijna 700 kilometer hoogte draait en waarmee het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) elke mogelijke vervorming van de grond over het hele eiland kan detecteren.

Sinds enkele weken biedt deze overheidsinstantie op haar website https://www.ign.es/web/ign/portal al kaarten van de Canarische Eilanden aan die zijn opgesteld met de informatie die wordt geleverd door de Sentinel-1-satelliet, die deel uitmaakte van het Europese Copernicus-programma.

Met deze synthetische diafragma-radar kunnen beelden van het gehele aardoppervlak worden verkregen, ongeacht de weersomstandigheden. En in het geval van vulkanisch toezicht kan het informatie van grote wetenschappelijke waarde bieden over de vervorming van de grond, die elke zes dagen wordt bijgewerkt.

Geograaf Elena González Alonso benadrukt het voordeel van dit soort observatie en bovendien kan men vulkanen observeren die zich op zeer afgelegen plaatsen bevinden.

Geconfronteerd met een mogelijke vulkanische crisis op Tenerife, zou Sentinel-1 belangrijke informatie kunnen verschaffen over vervormingen van het terrein. Als er een magma-injectie plaatsvindt, gebeurt er veel: er is seismiciteit, de samenstelling van de gassen verandert en de grond vervormt door de druk. Met deze gegevens en met deze techniek zullen we in staat zijn om deze vervormingen te detecteren die worden veroorzaakt door de vulkanische activiteit, die al dan niet tot een uitbarsting kunnen leiden.

Moest dit gebeuren, dan kunnen tijdig de nodige protocollen worden geactiveerd en de bevolking in veiligheid worden gebracht, aldus González Alonso. Maar sinds de seismische crisis van 2004 is de activiteit op de berg Teide stabiel, met twee zwermen in 2016 en 2019, maar zonder waarschuwingssignalen.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).