Als we terugkeren naar Mali worden we vermoord

Geschreven op 13-07-2021


Ze zitten al drie tot acht maanden in het tijdelijke immigrantenkamp in Las Canteras (Tenerife) en maandag kwamen ze op straat vanwege de onzekerheid die hen achtervolgt sinds ze besloten de levensgevaarlijke overtocht naar de Canarische Eilanden te maken, op zoek naar een betere toekomst.

Een groep van ongeveer 60 Malinese immigranten besloot naar het centrum van de stad te trekken en riep: "Alsjeblieft, vrijheid!" En dat deden ze op een geïmproviseerde manier, met spandoeken die ze de dag voordien hadden gemaakt en zonder een uitgestippelde route. Wanhoop leidde hen.

Ze kwamen onderweg vooral mensen tegen die hen steunden, hoewel er ook mensen waren die hun aanwezigheid ongemakkelijk en zelfs ongepast vonden.

De groep hield halt voor het Historisch Museum van Tenerife om uit te leggen wat hen ertoe aanzette om te protesteren. We mogen niet naar het vasteland vertrekken en we weten niet waarom. Senegalezen, Mauritaniërs en Marokkanen mogen dat wel, zegt een jongen, terwijl in zijn geboorteland zijn vrouw en twee kinderen wachten op nieuws van hem.

In Mali zijn er veel problemen. Er zijn mensen die hun dorp hebben verlaten en als ze terugkeren, worden ze gedood; anderen willen dan weer van religie veranderen. We willen gewoon ons leven en dat van onze familie redden, verklaart hij.

Abdulai (24) van zijn kant is enig kind. Afgelopen april stapte hij in een ‘cayuco’, die na een tocht van vijf dagen op de oceaan, aankwam op Tenerife. Hij legt bedroefd uit dat zijn ouders op het land werkten, maar nu te oud zijn en niet meer kunnen werken. Omdat er geen manier was om geld te verdienen, besloot hij te vertrekken om te gaan werken in Europa.

Dan is er nog de 28-jarige Mamadou, die zijn dierbaren ziet lijden onder de armoede. Hij is de eerstgeborene en voelt de verplichting om het gezin te onderhouden. Dat is precies de reden die hem naar de Canarische Eilanden bracht met de bedoeling verder te reizen naar Madrid, Barcelona of ​​Valencia waar hij wil gaan werken om zijn familie te onderhouden.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).