Waarom is de calima zo schadelijk voor onze gezondheid?

Geschreven op 16-08-2021Elk jaar vliegen miljoenen tonnen stof uit de Sahara door de lucht in alle richtingen. In het noorden bereiken ze het Iberisch schiereiland en de Balearen, terwijl ze in het westen de Canarische Eilanden bereiken en zelfs het Amerikaanse continent.

Het is een natuurlijk fenomeen dat we kennen en dat meerdere malen per jaar voorkomt. Het zwevende stof van de nevel bestaat over het algemeen uit aluminosilicaten, bestaande uit aluminium, silicium en zuurstof. De groep vormt een onderdeel van de uitgebreide klasse silicaatmineralen en vormen de hoofdcomponent van kaolien en andere in klei voorkomende mineralen. Het bevat ook microscopisch kleine deeltjes van andere bacteriën, schimmels, pollen en andere niet zo natuurlijke elementen.

Het zijn dus deeltjes die kleiner zijn dan tien micron en ons lichaam binnendringen via de luchtwegen, de longen bereiken en dus ook de bloedtoevoer.

De Wereldgezondheidsorganisatie geeft aan dat het maximale niveau 50 microgram per kubieke meter is. En toch werd vorig jaar op Gran Canaria bijna 2.000 microgram per kubieke meter gemeten tijdens de zware calima in het begin van het jaar, dat is 40 keer meer dan aanbevolen.

Canarische onderzoekers hebben ontdekt dat blootstelling aan de calima direct verband houdt met een verhoogd risico op overlijden door een hartstilstand. Het is ook erg gevaarlijk voor astmapatiënten of mensen met chronische aandoeningen van de luchtwegen.

Verder is aangetoond dat de samenstelling van het zwevende stof min of meer giftige stoffen kan bevatten, afhankelijk vanuit welke richting de calima komt. Zo bevat de calima afkomstig uit Tunesië, Algerije en Marokko schadelijke deeltjes die worden uitgestoten door de olieraffinaderijen en door de de industriële activiteit van thermische energiecentrales, waar steenkool wordt verbrand.

Als de nevel afkomstig uit een van de belangrijkste industrieën in Noord-Afrika bevat het sporen van broom, chroom, nikkel, zink en zirkonium. Het is bekend dat chroom en nikkel schadelijk zijn voor de gezondheid.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).